Főnixmadárként támad fel a népszerű BBC History magyar kiadása

2022.07.29. 10:32
Májusban megszűnt, augusztusban viszont máris az amerikai magyar „gettó” történetével tér vissza Romsics Ignác főszerkesztő irányításával a történelemkedvelők kedvenc magazinja.

Májusban megjelent júniusi számában tette közhírré a BBC History magyar kiadása, hogy vélhetően az utolsó számot tartja a kezében az olvasó.

A magazin azonban csak tetszhalott állapotba került, mert augusztus végén újra kézbe fogható a magazin – írta Facebook-posztjában Kocsis András Sándor.

A főszerkesztő Romsics Ignác elmondása szerint az előfizetők és a vásárlók ugyanazt a formátumot és tartalmat kapják majd kézhez, amit megszoktak, és őszintén reméli, hogy új híveket is tudnak szerezni.

A megszokott lendülettel

Az index kérdésére Romsics Ignác elmondta, hogy a Kossuth kiadó által megszüntetett folyóirat feltámadása annak köszönhető, hogy a kiadó egykori igazgatója, Kocsis András Sándor nem nyugodott bele a végbe. Osztott-szorzott, készített egy üzleti tervet, és miután a brit anyalappal megállapodott, úgy döntött, vállalja az anyagi kockázatot, és újraéleszti a lapot. A tervek szerint, ha sikerül elég előfizetőt szerezni, néhány hirdetőt és támogatót is tudnak szerezni, akkor egy-két hónap alatt akár nullszaldóssá lehet tenni a folyóiratot.

Az első szám már összeállt, augusztus végén jelenik meg

– mondta az Indexnek dr. Romsics Ignác.

A főszerkesztő azt is elárulta, hogy a BBC History formátumban és terjedelemben nem változik. Fele-fele arányban brit és magyar történészek anyagai jelennek meg továbbra is a magyar kiadásban, és megmaradnak a már megszokott rovatok.

Újdonságok

Két új sorozat is indul a folyóiratban.

Az egyikben a Kárpát-medencében található romos kastélyok történeteit idézzük fel, és indítunk egy sorozatot a híres római császárokról

– mondta Romsics Ignác.

A főszerkesztő elárulta, hogy bár nem tudnak kiemelkedő honoráriumot fizetni, a felkért szerzők – akik mind elismert magyar történészek – mégis szívesen vállalták, hogy szerzőként részt vesznek a folyóirat újraindulásában.

Az augusztus végén megjelenő szám tematikája az Amerikában élt magyarokat, egyebek mellett Szilárd Leó életútját járja körül.

Lesz egy anyag a New York-i gettóról, amit természetesen ironikusan kell érteni, hiszen csak abban a néhány utcában élő magyarok nevezték el annak a 19. század végén

– mondta nevetve dr. Romsics Ignác.

A főszerkesztő végezetül elmondta, szeretnék továbbvinni a BBC History magyar kiadásának küldetését, azaz a hiteles tudományos ismereterjesztést szórakoztató formában tárni az olvasók elé. Ezzel remélhetőleg nemcsak a korábbi olvasótábort sikerül megtartani, hanem új híveket is szerezhetnek a folyóiratnak.