Majdnem az egész országra figyelmeztetést adtak ki

D  VG20220723032
2022.07.29. 06:25
Pénteken még hét ágra süt a nap, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Hétvégére azonban markáns hidegfront érkezik, amely nem csak lehűlést, hanem esőt is hoz.

Pénteken gomolyfelhő-képződés várható fátyolfelhőkkel, emellett többórás napsütésre lehet számítani, majd késő délután északnyugat felől erősebben is megnövekszik a felhőzet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között valószínű.

 Késő estére azonban 22 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet.

péntek du.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Délutánig legfeljebb elvétve alakulhat ki egy-egy futó zápor, majd délutántól helyenként lehet záporok, zivatarok kialakulására számítani, nagyobb eséllyel a délkeleti és az északi megyékben.

Országos Meteorológiai Szolgálat
Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 14 megyére adott ki figyelmeztetést a hőség, 4 megyére pedig a zivatarok miatt.

hőség péntek.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Hétvégére markáns hidegfront érkezik

Nem csak lehűlésre, esőre is számítani kell a hétvégén érkező markáns hidegfront miatt.

Szombaton nyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és sokfelé várható eső, zápor, zivatar. A front érkezése előtt délelőtt a keleti megyékben süthet ki több órára a nap, illetve a felhőzetcsökkenést követően Nyugat-Magyarországon lehet némi napsütés.

A délkeleti, keleti szél mindenhol északnyugatira fordul, és élénk, erős lökések kísérik. Zivatarokban viharos széllökések is előfordulhatnak. A minimum-hőmérséklet 16 és 22, a maximum többnyire 26 és 34 fok között valószínű, de Nyugat-Magyarországon néhol ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

(Borítókép: Fiatalok hűsölnek a párakapuk közelében az Erzsébet téren Nagykanizsán 2022. július 23-án. Fotó: Varga György / MTI)