Németh Szilárd: A rezsicsökkentés nem jár automatikusan

DBZOL20220622003
2022.07.29. 13:21
A nagycsaládos gázfogyasztási kedvezményt a három- és az annál több gyermekes családok vehetik igénybe – mondta a közmédiának nyilatkozva Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. Valamint emlékeztetett arra is, hogy az átlagfogyasztás mértékéig minden magyar háztartásban, magyar családnál fennmarad a rezsicsökkentés.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány július 13-án bejelentette, hogy hozzányúl a rezsicsökkentés 2013 óta fennálló rendszeréhez. 

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos ezzel kapcsolatban arra kérte a nagycsaládosokat, hogy a kormányhivatalokban igényeljék a rezsicsökkentés által számukra biztosított további gázárkedvezményt, ugyanis az nem jár automatikusan.

A kormánybiztos emlékeztetett arra is, hogy az átlagfogyasztás mértékéig minden magyar háztartásban, magyar családnál fennmarad a rezsicsökkentés. A gáz esetében az átlagfogyasztás 1729 köbméter évente, az áramnál 2523 kilowattóra évente. Szavai szerint eddig a rezsicsökkentett határig az átlagfogyasztásúak 2,175 millió forintot tudnak megspórolni.

A tizedét kell fizetniük

Németh Szilárd pénteken a közmédiának nyilatkozva elmondta: a nagycsaládos gázfogyasztási kedvezményt a három- és az annál több gyermekes családok vehetik igénybe. Kiemelte: a háromgyerekesek esetében az éves 1729 köbméteren túl további 600, négygyermekesektől felfelé pedig minden gyermek után még 300 köbméterrel nő a kedvezményes sávhatár. Tehát a nagycsaládos kedvezményes sávhatárig köbméterenként 102 forintot kell fizetniük, a piaci ár, 1020 forint tizedét.

Mint mondta, egy háromgyermekes család a nagycsaládos kedvezménnyel további 550 ezer forintot, a négy gyermeket nevelők plusz 875 ezer forintot, az ötgyermekesek pedig további 1,1 millió forintot tudnak megtakarítani. A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a nagycsaládosoknak eddig is jártak kedvezmények, azonban ezeket

nagyon kevesen vették igénybe, hiszen korlátlan volt a rezsicsökkentés mindenki számára.

Tájékoztatása szerint a 300 ezer magyar nagycsaládosból eddig 26 ezer család igényelte ezt a kedvezményt. Mint közölte, a nagycsaládosoknak járó kedvezményt a kormányhivatalokban, kormányablakokban kell igényelni, ahol megtalálhatóak az igénylőlapok.

Az igénylőknek magukkal kell vinniük a legutolsó gázszámlájukat és a szolgáltatási szerződésüket, és a kedvezményt csak az a szülő veheti igénybe, akinek a nevére szól a gázszámla – hívta fel a figyelmet Németh Szilárd.

Németh Szilárd július 21-én ismertette, hogy a lakosság számára még az átlagos fogyasztás felett is olyan árakat állapítottak meg az áram- és gázfogyasztásnál, „amelyek a valós piaci árnál alacsonyabbak”. Aznap jelentek meg a rezsicsökkentés korlátozásának részletszabályozásai a Magyar Közlönyben. A kormány egy Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzset is felállított.

(Borítókép: Németh 2022. június 22-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)