Ennyien nem tankolhatnak mától kedvezményesen

PAP 4510
2022.07.30. 13:19
Több százezer jármű szorul ki az olcsóbb üzemanyag vásárlásának lehetőségéből. Kormányközeli forrásokból kiderült: a kocsik csaknem 20 százaléka lehet céges tartású.

A kormány július 30-án úgy döntött, hozzányúl a stratégiai kőolajkészlet egy részéhez, és szigorítja a kedvezményesen tankoló autósok körét. Az erről szóló rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, és hatályba is lépett. Ennek értelmében a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a mezőgazdasági erőgépekre és a taxikra tartják fenn.

A Portfolio kormányközeli forrásokból úgy tudja, a személygépkocsik csaknem 20 százaléka lehet céges üzemben tartású, ez közel 800 ezer járművet jelent. Kiemelik: a fogyasztást az intézkedés nagyobb arányban érintheti, mivel ezek az autók az átlagosnál többet futhatnak.

Mint írják, a külföldiek és a 7,6 tonna feletti járművek kizárása az ársapka alól a fogyasztás csaknem 25 százalékát érintette, a most bejelentett változtatásnak is hasonló lehet a hatása. Ez annyit tesz, a bejelentéstől a fogyasztás közel fele értékesíthető a korábbi, 480 forintos áron, míg a maradék piaci árú lesz.

A kapacitásgondokkal küzdő Mol nyomásán enyhíthet, hogy az országba üzemanyagot exportálóknak érdekükben állhat több üzemanyagot behozni és kevesebbet a Moltól vásárolni.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)