Elindult az első konténervonat Kína és Magyarország között

2022.07.30. 12:44
Hamarosan megérkezik a Budapest melletti logisztikai terminálra az az első közvetlen konténervonat, amely a kínai főváros mellől indult Magyarország felé. A körülbelül száz konténerben napemelet szállítanak.

Július 15-én indult el az első közvetlen konténervonat Kína és Magyarország között. A konténerek Hebei tartományból érkeznek az országba. A 18 napos menetidejű szerelvény úti célja a BILK budapesti intermodális terminálja. 

A Railfreight.com azt írta, a konténerek az Erenhot határátkelőn léptek be Mongóliába, később Oroszországon, Fehéroroszországon, Lengyelországon és Csehországon keresztül érkeznek Budapestre a Kína–Európa vasúti cargo fő útvonalán. A vonat összesen száz konténere fotovoltaikus modulokat, generátor-alkatrészeket és más exportárukat tartalmaz – írja a Magyar Nemzet.

A szolgáltatást egy olyan ipari cég fejlesztette ki a Magyarország–Kína Üzleti és Logisztikai Együttműködési Parkkal közösen, amely elkötelezett a kelet-közép-európai együttműködés iránt. A parkok a Shijiazhuang International Dry Porttal állnak partnerségben. A Shijiazhuang vívmánya a vasúti expressz típusú felügyeleti modell, amely csaknem húsz órával rövidíti meg a vámkezelést.

Ám az elmúlt hónapokban hatékonynak bizonyult az a modell is, amely a környező tartományokból, városokból Sicsiacsuangban gyűjti össze az árukat, és vonatra rakja. Kiemelték: a most úton lévő Hebei–Hungary szolgáltatás egyike azoknak, amelyek ezen koncepció szerint jöttek létre.