Fél a rezsinövekedéstől? Diktáljon!

2022.07.30. 17:45
A lakossági fogyasztóknak továbbra is biztosított a rezsicsökkentés, de a jövőben a rezsicsökkentett áron fogyasztható földgáz és villamos energia mértéke megváltozik. A szolgáltatók rendkívüli lehetőséget biztosítanak a mérőállások bediktálására.

Az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló kormányrendelet alapján augusztus 1-jétől a lakossági ügyfelek mérési pontonként, azaz mérőnként a villamos energia esetében évi 2523 kWh, míg a földgáz esetében évi 1729 m3, azaz 59 132 MJ fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást.

Az ezen mennyiségeket meghaladó fogyasztás elszámolása a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendeletében meghatározott áron történik. Az ügyfeleknek a változások miatt nem kell a szerződéseiket módosítani.

A 2022. augusztus 1-jei árváltozás miatt

az energiaszolgáltatók rendkívüli lehetőséget biztosítanak a mérőállások bediktálására még  augusztus 5-ig.

Azon ügyfelek is megadhatják a mérőállásukat, akiknek nem most van a diktálási időszaka, vagy az energiaszolgáltató állapítja meg a számlákban elszámolt havi részmennyiséget – áll az MVM és az E.ON közleményében.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy mindenki ügyeljen rá, hogy tényleges mérőállását pontosan diktálja be. Az eddigi fogyasztásától jelentősen eltérő mérőállást a számlázás során felülvizsgálhatják, és módosíthatják a hálózati elosztó leolvasása alapján.

A társasházaknak a helyiségek számáról is nyilatkozni kell

A lakossági fogyasztónak minősülő társasházaknak és lakásszövetkezeteknek földgáz vonatkozásában a rezsicsökkentett áron igénybe vehető kedvezményes mennyisége a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások számának szorzata alapján határozható meg.

Ezen többletmennyiség igénybevételéhez a társasházaknak, illetve lakásszövetkezeteknek az MVM Next honlapján elektronikus formában nyilatkozniuk kell mérési pontonként a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások és az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek számáról – hívta fel a figyelmet az MVM.

Amennyiben az elektronikus nyilatkozat 2022. augusztus 15-ig beérkezik, a kedvezményes mennyiséget 2022. augusztus 1-jétől kell figyelembe venni.

Ezt követően a kedvezményes mennyiség a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazható.