Érvénytelen lett a tatai népszavazás

T MBL20201003016
2022.07.31. 20:29
Érvénytelen lett az a népszavazás, amelyet a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxusszálloda ügyében írtak ki.

Az ügy már évek óta húzódik, nem utolsósorban azért, mert a népszavazást a koronavírus-járvány miatt is el kellett halasztani. A vasárnapi referendumon arra a három kérdésre keresték a választ, hogy 

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete [29/2018. (XII.20.)] és helyi építési szabályzata [38/2005. (XII.6.)] a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?” 

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a tó partjára egy 120 szobás szállodát akarnak építeni Avalon néven. A beruházás ellen azonban a helyiek tiltakoznak, sokak szerint pedig környezetvédelmi szempontból is káros lenne az építkezés.

A népszavazást vasárnap megtartották, de a 24.hu-nak Szalay Ildikó, a Stop Avalon nevű kezdeményezés alapítója azt mondta:

a voksolás a beérkezett adatok alapján valószínűleg érvénytelen lett.

A népszavazás akkor lett volna érvényes, ha a tatai választópolgárok több mint fele leadja a szavazatát – ehhez 10 281 érvényes szavazatra lett volna szükség. A vasárnap kora esti – már az urnazárás után érkező – adatok szerint kicsivel több mint 8200 aláírás gyűlt össze. Bár elképzelhető, hogy a szám még nőni fog, az már esélytelennek tűnik, hogy a hiányzó kétezer szavazat meglegyen az érvényességhez. 

Szalay Ildikó mindemellett azt mondta: „nulla pénzből, hatalmas ellenszélben”, a nyár közepén mozgósítottak több mint nyolcezer tatai polgárt az ügy érdekében, ezt pedig önmagában is sikerként értékelik. 

Úgy gondolom, ha a népszavazás tavasszal vagy ősszel lett volna, 13 ezernél több voksot szerzünk, és simán átmegy a referendum

– nyilatkozta a civil kezdeményezés alapítója a 24.hu-nak. 

A kérdés már csak az, hogy a civilek más módon megpróbálják-e megakadályozni a tó melletti szálloda megépítését.

(Borítókép: Molnár-Bernáth László / MTI)