Ezért fontos, hogy eleget aludjanak a gyermekek

2022.08.01. 05:52
A nyári időszakban a kisgyermekek alvási ritmusa megváltozhat; a szakértők azt javasolják, hogy a 6–12 évesek rendszeresen aludjanak 9–12 órát, különben depressziós, szorongásos és impulzív viselkedési tünetek léphetnek fel náluk.

A nyári időszak számos kisgyermek életében a korábban megszokott alvási ritmus megváltozásával jár. Azok a 612 éves korú gyerekek, akik kevesebb mint kilenc órát alszanak éjszakánként, jelentős fejlődésbeli és teljesítési különbségeket mutatnak azokhoz képest, mint akik eleget alszanak – hívta fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség.

A memóriáért, az intelligenciáért felelős agyi régiókban keletkező változásoknak hosszú távú negatív következményei lehetnek:

nagyobb mentális egészségügyi problémák, például depressziós, szorongásos és impulzív viselkedési tünetek jelentkezhetnek.

Az amerikai gyermekgyógyászati akadémia nemrég közzétett tanulmánya alapján javasolják, hogy a 6–12 éves gyermekek rendszeresen aludjanak 912 órát, amelyhez a feltételeket a gyerekek mindennapi életét szervező felnőttek együttműködését kérik. 

A megfelelő alvásidőnek, valamint a pihentető alvás körülményei alakításának a családok életmódjának kiemelkedő részévé kell válnia, amelynek alapja a rendszeres alvási rutin betartása, a napközbeni fizikai aktivitás ösztönzése, a képernyő előtt töltött idő korlátozása és a képernyők kizárása a gyerekek életéből legalább egy órával lefekvés előtt

– hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Hozzátette: a szeptemberi becsengetés előtt két-három héttel ajánlatos elkezdeni az iskolakezdési időponthoz alkalmazkodó alvásidő és alvási körülmények kialakítását.