Hadházy Ákos: Az ellenzéki pártokat végső soron a Fidesz fizeti

DMARC20190315160
2022.08.01. 10:59
Az ellenzéki politikus szerint amíg Brüsszel kontroll nélkül küld pénzt, addig soha senki nem lesz képes legyőzni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

A független országgyűlési képviselő a mostani ellenzéki pártokat már semmiről sem akarja meggyőzni. A Válasz Online-nak adott interjúból kiderül, hogy miből futotta egy hibrid kisbuszra, és meddig tarthat még a házelnök eskütétel-blokkolása, ami miatt fizetést sem kapott még Hadházy a mostani ciklusban.

Az ellenzéki politikus úgy látja, minden pártban vannak olyanok, „akik valóban le akarják váltani a NER-t, de sajnos a pártoknak minimális tagdíjbevételük van,

létüket annak köszönhetik, hogy az állam fizeti a képviselői járandóságot és az alkalmazottaikat is. Minthogy pártállamban élünk, végső soron a Fidesz fizeti. Nagyon úgy fest, hogy ezért cserébe kér is ezt-azt

– jegyezte meg Hadházy Ákos, hozzátéve: az ellenzéki pártok engedtek Kövér László fenyegetésének, és nem kockáztatták meg azt, hogy ne vegyenek részt az alakuló ülésen. A Zuglóban diadalmaskodó egyéni képviselő arra számít, hogy a házelnök fel fogja őt esketni szeptemberben.

Egy új ellenzéki politika alapvetése

Az alakuló ülés kihagyása a független képviselő szerint egy új ellenzéki politika kiindulópontja. „Annak kimondása, hogy a választás körülményei nem voltak sem tiszták, sem demokratikusak. Kiharcolni pedig csak úgy tudjuk a változást, ha 50-100 ezer ember aktívan tiltakozik a kormánypropaganda gépezete ellen” – tette hozzá Hadházy.

Nála a trafikmutyibotrány tette be a kaput 2013-ban, ekkor fordított hátat a Fidesznek. Úgy véli, aki kicsit is tisztességes, már rég hátat fordított ennek a rendszernek. A kormány elleni hatékony fellépéshez viszont konkrét ügyek kellenek. 

Például a fizetett kormányhirdetések tilalma ilyen követelés kellene hogy legyen. Egyrészt közvetlenül mossák velük az emberek agyát, másrészt ezekből fizetik ki a propagandamédiát

– adott tippet Hadházy, aki szerint ehhez az ügyhöz is tragikomikus volt az ellenzék hozzáállása. A képviselő tagadta azt, hogy összeférhetetlen lenne, a Fideszben „kiskatona” volt csupán, az LMP pedig egy „vezethetetlen párt volt”. Az MMM-ben alapító tag, és tiszteli is Márki-Zay Péter elhivatottságát, „de rengeteg szervezési hiba volt ott is”.

Hadházy szerint egy teljesen lojális, legfeljebb konstruktív javaslatokkal élő ellenzék csak a korlátlan hatalom őrületéhez vezethet, és ennek ékes példája a mai Oroszország.

Ő viszont nem szeretné a „magyar Navalnijként” végezni, mert nem biztos, hogy jól bírná a szibériai környezetet. Új párt alakításának akkor látná értelmét, ha mögé rengeteg aktivistát lennének képesek állítani, és olyan alapítókat, akik letettek már valamit az asztalra, és van veszítenivalójuk. 

(Borítókép: Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő beszél az ellenzéki pártok demonstrációján Budapesten a Szabad sajtó útján 2019. március 15-én az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapján. Fotó: Mónus Márton / MTI)