A Médiatanácsnál is kiverte a biztosítékot a Metropol koldustérképe

2022.08.01. 16:04
Kirekesztésre alkalmas tartalomnak minősítette a Metropol hajléktalanokról szóló cikkét, és negyedmillió forintos bírságot szabott ki a lap kiadójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

A hatóság a júniusban elindított eljárásban megállapította, hogy a Metropol napilapban és annak online felületén 2021. augusztus 25-én közzétett,

Olvasóink panaszai alapján: Itt a nagy koldustérkép! Hol zaklatják a kéregetők a járókelőket?

című cikkeiben megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalmak közzétételét tiltó törvényi rendelkezést. A cikkek azt a látszatot kelthették, hogy a hajléktalanok körében általános jelenség az agresszív, a járókelőket zaklató magatartás, ezáltal alkalmasak lehettek a fedél nélkül élő emberek megbélyegzésére. A Médiatanács a Metropol kiadóját, a Mediaworks Hungary Zrt.-t összesen 250 ezer forint bírsággal sújtotta és a jogsértésről közlemény közzétételére kötelezte.

Tavaly novemberben A Város Mindenkié csoport nyilvánosan is felszólalt a legkiszolgáltatottabbak védelmében,

arra figyelmeztetve, hogy a magyar médiumokban megjelenő, a hajléktalanság kérdését nem egy esetben kegyetlen, dehumanizáló és uszító stílusban mutatta be híradásában több sajtótermék is. A civil szervezet sajtóetikai és embertelen gyakorlatnak minősítette, ahogyan egyes médiumok köztisztasági kérdésként kezelték az utcán élő emberek problémáját.

Hasonló ügyben már korábban is érkezett bejelentés a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz, akkor a Híradó.hu internetes sajtótermék Káosz, szenny, dugók – Küldjön fotót a lepusztuló Budapestről!, valamint az Ellepték a drogosok és a hajléktalanok a buszmegállókat – Küldjön Ön is fotót a lepusztuló Budapestről! című írást kifogásolták. A közmédia anyagainak megvizsgálását követően akkor nem állapítottak meg jogsértést, ezért a Médiatanács nem indított eljárást a médiatartalom-szolgáltatóval szemben.