Oroszország Belgrád mellé állt

2022.08.01. 19:15
Oroszország támogatja Belgrádot Koszovóval szemben. Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő úgy gondolja, hogy „azoknak az országoknak, amelyek elismerték Koszovót, és garanciavállalók, minden befolyásukat latba kell vetniük, hogy óvják a koszovói hatóságokat olyan meggondolatlan lépésektől, amelyek további eszkalációhoz vezethetnek”.

Oroszország észszerűtlennek tartja Koszovónak a szerbekkel szemben támasztott követeléseit, és a konfliktusban Belgrádot támogatja – közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságírókkal.

Teljes mértékben támogatjuk Szerbiát. Mi a koszovói szerbek mellé állunk, úgy gondoljuk, hogy ezek teljesen észszerűtlen követelések

– jelentette ki Peszkov.

Belgrád és Pristina között azt követően éleződtek ki ismét az ellentétek, hogy a koszovói kormány szombaton bejelentette: augusztus 1-jétől azok, akik szerbiai dokumentumokkal akarnak belépni Koszovóba, kilépési és belépési igazolást kapnak az átkelőknél, valamint a szerb rendszámtáblájukat is le kell cserélniük a belépésnél ideiglenes koszovói táblára. A hétvégén a határövezetben kialakult szembenállást követően Pristina amerikai felhívásra úgy döntött, hogy egy hónappal elhalasztja az intézkedés bevezetését.

Sikerült elkerülni az eszkalálódást

Peszkov rámutatott, hogy a konfliktus eszkalálódását most ugyan sikerült elkerülni, de mindez csak egy hónapos halasztást jelent, ezért nagyon fontos, hogy a felek belátók legyenek. Hangsúlyozta: a szerbek jogait maradéktalanul tiszteletben kell tartani.

Úgy gondoljuk, azoknak az országoknak, amelyek elismerték Koszovót, és garanciavállalók, minden befolyásukat latba kell vetniük, hogy óvják a koszovói hatóságokat olyan meggondolatlan lépésektől, amelyek további eszkalációhoz vezethetnek

– mondta.

Peszkov Oroszország és Szerbia kapcsolatait szövetségesinek, nagyon őszintének és nagyon mélynek nevezte. Kifejezte meggyőződését arról, hogy a viszony tovább fejlődik. A szóvivő szerint viszont nincs napirenden, hogy Belgrád csatlakozzon a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (ODKB).

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint „az el nem ismert koszovói köztársaságban történt fejlemények az Európai Unió közvetítő missziójának kudarcát bizonyítják” – írta az MTI.