Kovács Zoltán: Drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot, mint megtartani

D NOE20220801020
2022.08.01. 12:55

Az idei augusztus 20-i, Szent István-napi tűzijáték ellen hiába zajlik a politikai hangulatkeltés, ahogy zajlott már tavaly is, jelen pillanatban drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot, mint megtartani – mondta el Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az államalapítás ünnepének idei rendezvényeit beharangozó sajtótájékoztatón. 

A fideszes politikus mindezt azzal indokolta a Parlamentben zajló eseményen, hogy az augusztus 20-i tűzijáték, illetve a Szent István-nap rendezvényeinek előkészítését nem egy vagy két hónappal ezelőtt kezdték, hanem már a tavalyi ünnepségsorozat után közvetlenül elkezdték a felkészülést. „A tűzijátékhoz kötődő szerződések és beszerzések már tavasszal megtörténtek”

– jelentette ki Kovács Zoltán, aki arról is beszámolt, hogy hétfő reggel megtartotta ülését az augusztus 20-i rendezvények biztonságos és zavartalan lebonyolításáért felelős operatív törzs, amely el is fogadta a rendezvény biztonsági tervét. 

Az államtitkár külön kihangsúlyozta, hogy az idei augusztus 20-i rendezvények, valamint a tűzijáték költségvetése nem lesz magasabb, mint a tavalyi: vagyis ezek szerint a tűzijáték idei költsége is nettó 1,3 milliárd forint.

Kovács Zoltán hozzátette, most, mikor Magyarország különösen nehéz időket él meg, különösen fontos, hogy méltóképpen ünnepeljük meg augusztus 20-án az államalapítás ünnepét, amelynek az államtitkár szerint már-már fesztiválként értelmezhető keretet adnak idén is. Tavaly közel félmillió látogatót vonzott augusztus 20-án csak maga az ünnepi tűzijáték, összesen pedig kétmillióan voltak kíváncsiak országszerte az augusztus 20-i hosszú hétvége programjaira. 

Spórolási szándék mint politikai hangulatkeltés?

Alig egy hete számolt be arról az Index, hogy az egyre súlyosabb gazdasági válságra és a rendkívüli szárazságra hivatkozva a szegedi önkormányzat is lemondja az augusztus 20-i tűzijátékot. A régiónál maradva, Hódmezővásárhelyen a helyiek szavazáson döntenek az augusztus 20-i tűzijáték sorsáról - jelentette be a napokban Márki-Zay Péter, a város polgármestere. Mindeközben egyre szaporodik azok hazai települések száma, ahol a megszorítások miatt, spórolási céllal idén nem rendezik meg az augusztus 20-i tűzijátékot. Többek között, ahol a helyi vezetőség már így döntött: Miskolc, Salgótarján, Siófok, Pécs, Veresegyház, Erdőkertes, Ózd, Sümeg és Szentes. A Nem akarunk augusztus 20-i tűzijátékot! Tűzijáték helyett gazdasági stabilitást! petíciót pedig mára több mint 185 ezren írták alá civil kezdeményezésre a Szabad a Hang oldalán.

Nem is tűzijáték lesz már, hanem komplett levegőshow

„Az augusztus 20-i tűzijáték alatt mintegy 40 ezer pirotechnikai eszközt fognak fellőni, ezen túl 600 drón is része lesz a levegőshow-nak, miközben a Gellért-hegyre fényfestést fognak vetíteni. A teljes esti műsor körülbelül fél órán át fog tartani, ami már több lesz, mint tűzijáték: a szervezők egy komplex audiovizuális műsorral készülnek” – ezt már Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese árulta el a sajtótájékoztatón. 

Maga a tűzijáték augusztus 20-án este 9-kor kezdődik, és körülbelül fél óráig tart. 

A nemzeti ünnep rendezvényei hagyományosan a reggeli Kossuth téri zászlófelvonással és a Szent István-napi díszünnepséggel kezdődnek, ezt a Magyar Honvédség légiparádéja, a Kapisztrán téren pedig hadászati bemutató követi, a tisztavatást idén is a Kossuth téren tartják. Az ünnepnapon ingyenesen megtekinthető az Országházban a Szent Korona.

Valamint a négynapos ünnepségsorozat részeként családi programok és könnyűzenei koncertek is várják az érdeklődőket. A Mesterségek ünnepe mellett idén újra megrendezik a Divat & Design Fesztivált, a gasztronómiai kínálatot pedig a Magyar Ízek Utcája, a Csárdafesztivál, illetve a Food Truck Show jelenti.

Jön a "hatósági áras" sör augusztus 20-án

Azt már korábban beharangozta, majd a hétfői sajtótájékoztatón szintén megerősítette a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy az idei fogyasztói árak részben megegyeznek majd a 2021-es Szent István Nap áraival. A döntés azért született, mert a szervezők szeretnék, ha a Szent István Nap vendégei megfizethető áron juthatnának hozzá a rendezvényhelyszíneken kínált ételekhez és italokhoz.

Például a csapolt és a dobozos sör ára sem változik a tavalyihoz képest, így azokat egyaránt 350 forintért vásárolhatják meg a négynapos ingyenes rendezvény ideje alatt. (Bár a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapja alapján nem egyértelmű, hogy a három decis pohár vagy a fél literes korsó ára ennyi-e a csapolt sörből.) A kisüzemi főzdék IPA típusú söre, szintén kezdeményes áron, 400 forintért lesz kapható az ünnepség alatt. A kedvezményes árakat kínáló helyek a rendezvény hivatalos matricájával lesznek megjelölve.

A Huncut szilva herceg lett Magyarország tortája

A Magyarország tortája versenyt idén is a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete hirdette meg: a cukrászoktól ezúttal is olyan újszerű, kreatív ötleteket vártak, amelyek magyaros ízvilágúak, valamint összefüggésbe hozhatóak az augusztus 20-i ünneppel és Magyarországgal. Az szintén a kritériumok közt szerepelt, hogy a torták csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.

Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász alkotása, a Huncut szilva herceg lett idén Magyarország tortája, a Magyarország cukormentes tortája címet pedig a szegedi Gyuris László Nagyi kedvence fantázianevű süteménye nyerte el – jelentették be a hétfői sajtótájékoztatóval egybekötött díjátadón, ahol az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták.

A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni az ország számos cukrászdájában.

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke a 16. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája verseny győzteséről elmondta: az egri vörösbor és a szilva ízének harmonikus párosítása jellemzi Karikó Orsolya, a nagykőrösi Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászat cukrásza süteményét.

Nádori László, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrijének elnöke közölte: Gyuris László, a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere Nagyi kedvence fantázianevű alkotásában megjelenik a málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, a mascarpone mousse hibiszkusz virággal és csipkebogyó velővel, a piskóta pedig nem tartalmaz gabonalisztet.

Az eseményen Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke bemutatta a díjazott Szent István-napi kenyereket. A két kategóriában meghirdetett verseny nyertese a Szent István-napi kenyerek közül a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. gulyáskenyere, az innovatív kenyerek közül pedig a mórahalmi Varga Pékség ásotthalmi üzemében készült batátás kenyere lett.

(Borítókép: Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár (j) és Wolf Diana a Moonlight Event Kft. vezetője (j2) az augusztus 20-ai Szent István napi programsorozat biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs első ülésén a Miniszterelnökség Kossuth téri épületében 2022. augusztus 1-jén. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)