Az erdők is veszélyben vannak az aszály miatt

2022.08.02. 07:09
A korábbi évekhez képest sokkal több aszálykár-bejelentés érkezett idén, ezek között pedig több fiatal erdőről is tudnak a szakemberek. A nagy meleg leginkább a kis fákat veszélyezteti, de komoly károkat okozhat a nagyobbakban is.

A korábbi években is történtek kárbejelentések, de ennyi nem – mondta Gabnai Ernő. Az erdészeti tanácsadó szerint nagyon sok aszálykár-bejelentés, kártérítési igény érkezik, főként a fiatal erdők esetében. Az elmúlt időszakban tapasztalható hőség ugyanis leginkább a kis fákat veszélyezteti, de a nagyobbakban is komoly károkat okozhat. Ilyenkor ledobják a leveleiket, hogy kevesebbet párologtassanak, de ennek ellenére sérül a fa szerkezete, és romlik a minősége.

Ugyan az ország nyugati felé elegendő csapadék esett a fák növekedéséhez, a talaj is többször átitatódott, így egyelőre a növények is szépen fejlődnek. Több évre visszatekintve azonban jelentős mennyiségű téli csapadék hiányzik.

Rendkívül kevés hó hull a téli időszakban, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy az erdei talajok vízkészlete normális szintre töltődjön fel, és ennek következtében láthatjuk Zala megyében is az erdőpusztulásokat 

– mondta Fülöp András, erdőmérnök az ATV Híradónak.

A beszámoló szerint a településeknek is komoly gondokat jelent, hogy a szárazság miatt megmentsék a parkokat és ligeteket. Debrecenben például folyamatosan öntözik a zöldterületeket, a facsemeték locsolására naponta 200 köbméter vizet használnak el.

Az erdők öntözése szinte megoldhatatlan az erdészek szerint. Egy ilyen befektetés rendkívül sokba kerülne és a tulajdonosnak sem térülne meg. Kizárólag a gyorsnövésű nyárfák locsolására van lehetőség néhány helyen az országban.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a kormány a rendkívüli aszályhelyzet és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményeinek kezelését szolgáló kormányzati intézkedések meghozatala érdekében úgy döntött, aszályveszélyhelyzeti operatív törzset alakít.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.