Gyurcsány Ferenc: Feleségem is főzött már egyszer valami ehetőt

PAP 3441
2022.08.02. 10:48
A Demokratikus Koalíció elnöke úgy látja, hogy a sikeres történelmi rendszerhez kenyér és ideológia is kell.

Gyurcsány Ferenc szerint a kenyér tisztességes elvek nélkül „politikai prostitúció, jónak jó, de valójában csak a pillanat öröme”. Az elvek pedig önmagukban, kenyér nélkül „a hatalom üres és hazug önigazolási kísérletei”, amelyek a végén elbuknak.

Az éhes gyomor nem lelkesedik, hanem korog. Később káromkodik, elutasít, lázad. A tömegek számára az elvek nem önmagukban magasztosak

– fogalmazott a politikus, hozzátéve: bizonyos közös történelmi tapasztalataink alapján gondoljuk, hogy van olyan eszmei, hatalmi rend, melyben könnyebb, jobb élni, ezért ilyen berendezkedést akarunk.

Gyurcsány Ferenc leszögezte, hogy a szabadsággal nem lehet jól lakni, de azt tanultuk meg, hogy a szabad népek és a szabad emberek ritkábban fekszenek le korgó gyomorral, így a szabadság nem a betevő falat, hanem „annak meglétét minden más rendszernél szignifikánsan nagyobb valószínűséggel garantáló előfeltétel”.

Ideológiával nem lehet jóllakni. Ahogy receptkönyvekkel se. De van egy közös tapasztalatunk: bizonyos receptekből jó vacsora lesz. Vannak kivételek. Feleségem is főzött már egyszer valami ehetőt. De a főzést például közös és hosszú tapasztalatunk alapján a legkisebb gyerekünk se bízza rá. Nem elvi, hanem nagyon is gyakorlati megfontolás miatt

– fejtette ki a korábbi miniszterelnök a Facebookon.

Az ellenzéki politikus azzal folytatta, hogy „a magyar kormányfőnek egy darabig ment”, nem azért, mert jó volt a recept, „a nemzeti önzés, kivagyiság, kirekesztés önző receptje addig működött, amíg ki nem ürült a spájz és volt mit enni”.

Gyurcsány Ferenc arra számít, hogy ősszel sok üres pénztárca és tányér lesz, tulajdonosaikat pedig nem fogja érdekelni „se az illiberális bármicsoda, se az igazzá mázolni akart történelmi hazugságok sora, se a nacionalista hőzöngés, se a brüsszeli sikátorokban szőtt állítólagos összeesküvés, se Soros nyolcadik hadoszlopa, se a Másik ember egykori beszéde”.

Semmire nem mentek az üres locsogással. Csaba királyfi tán segítene, de nem tud, a gáz árát nem tudja a Havasoknál megállítani. Viktor se. Közelít a vég. A felcicomázott semmi a semmibe hull.

A DK vezetője, ahogy az elmúlt időszakban rendszeresen, ezt a bejegyzését is úgy zárta, hogy készülnek.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc 2021. október 22-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)