A szakértők elmondták, kell-e maszk és negyedik oltás

D KOM20220531003
2022.08.02. 09:02
Az idei év nyarán jelentősen megnövekedett a koronavírussal fertőzöttek száma a világon. A betegség Magyarországon is csendesen tombol. Jakab Ferenc virológus szerint a vírus nem tűnik el, csupán szezonális, kisebb-nagyobb járványokat okoz, a negyedik oltást pedig nem látja indokoltnak. Hasonlóan vélekedik Szlávik János is, aki leginkább csak az időseknek javasolja az újabb dózist.

A világadatok alapján nyáron sem csitul a koronavírus-járvány. Voltak napok, amikor több mint egymillió új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt a világban és vannak országok, amelyek a nagy hullámoktól tartva azt tervezik, visszavezetik a maszkviselést. De határozottan növekedik a fertőzöttek száma Magyarországon is. Rusvai Miklós szerint pedig őszre valóban újra fellángol a betegség.

Arra, mikor jöhet pontosan az újabb koronavírus-hullám és milyen variánssal, valamint mennyit érnek az oltások és mikor kell újból beadatni őket Jakab Ferenc virológus professzor, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese adott választ a 24.hu-nak.

A professzor szerint ugyan magas az esetek száma, nem kell már hullámokról beszélni. Mint mondta, a vírus nem tűnik el csak szezonális járványokat okoz. Kiemelte: ugyan a meleg, az UV-sugárzás és szabad levegőn töltött idő nem kedvez a járványnak, mégis létezik egy variáns, amely „sokkal jobban kihasználja a lehetőségeket, mint a rokon felső légúti vírusok”. Ehhez pedig az is hozzájárul, hogy az emberek nagy része nem hord maszkot és nem adatja be a vakcinák következő adagját. 

Az is megfertőződhet, aki oltott

De szerinte megfertőződhet az is, aki háromszor oltott, ám abban az esetben jóval enyhébb a betegség lefolyása. Többen hiszik azt az enyhe tünetek miatt, hogy csak megfázott a légkonditól és egy „kis torokkaparással nem fut azonnal az orvoshoz”. Így rengeteg ember fertőz meg másokat úgy, hogy fogalma sincs arról, hogy beteg.

Jakab Ferenc azt is elmondta, hogy jelentősen csökkent az omikron variánsainak lappangási ideje. Kezdetben 10-12 nap volt, míg jelentkeztek a betegség tünetei, mára ez 3-4 napra csökkent. 

Tehát aki igazolt fertőzöttel találkozik és öt nap múlva sem beteg, biztos lehet abban, hogy nem kapta el a vírust – emelte ki a professzor.

Ennek ellenére a Jakab Ferenc szerint nem szabad alábecsülni az omikron variánst, ugyanis az idősebbekre, vagy a legyengült immunrendszerű emberekre ugyanúgy veszélyes lehet.

Nem támogatja a gyakori emlékeztetőket

A rektorhelyettes nem támogatja a 3-4 havonta beadatott emlékeztető oltásokat. Úgy véli, ennek akkor volt a legnagyobb jelentősége, amikor az akut hullámot kellett mindenáron csitítani. Azonban azt is hozzátette, hogy a 2. dózis után a 3. nagyban megnöveli a védekezőképességet. Ugyanakkor semmi sem bizonyítja, hogy a 3-4 hónapon belül beadatott 4. dózis ugyanilyen hatással van szervezetünkre.

Általánosságban az őszi-téli felfutás előtt évente egy emlékeztető oltás mindenképpen indokolt, de rendszeresen negyedévente, félévente oltatni magunkat nem indokolt

– hangsúlyozta Jakab.

Szlávik János egyetért

Hasonlóan vélekedik Szlávik János, a Délpesti Centrumkórház infektológus főorvosa is. Szerinte a felnőtteknek elegendő a három adag vakcina is, mivel ezzel már elkerülhető a vírusfertőzés tragikus kimenetele. Kiemelte: a negyedik adag a fertőzéssel szembeni védekezést növeli. 

Emellett a Mandinernek hangsúlyozta: az új változatok sokkal ellenállóbbak az oltással szemben, ezért készülnek az új vakcinák, amelyek az új vírusokkal szemben is ellenállók lesznek.

Ha viszont a jelenlegi oltások is védenek a súlyos szövődményektől, akkor nem biztos, hogy szükség van újabbakra

– mondta Szlávik János.

Szlávik János a maszkhasználattal kapcsolatban kiemelte, hogy aki fél a betegségtől, jól teszi, ha hordja, egyre többen járnak el így, az infektológus szerint nagyon helyesen. Úgy gondolja viszont, hogy 

mindenki számára kötelező maszkhasználatot vagy bármilyen más korlátozó intézkedést a járványnak ebben a szakaszában még nem kell bevezetni.

A korlátozások célja, hogy a vírus miatt veszélyben lévőket megvédjük, de ha ezek az emberek már be vannak oltva, akkor jó eséllyel védettek a súlyos lefolyástól. 

Mint mondja, azok az országok, ahol a nyári hullám már lecsengett, korlátozások nélkül úszták meg. „Nagyon remélem, itthon is így lesz.” Hozzáteszi, „emelkedik ugyan picit a kórházban ápoltak száma, de hamarosan el is kezdenek majd csökkenni”.

(Borítókép: Beoltanak egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal. Fotó: Komka Péter / MTI)