Kormánypárti polgármester: A demokrácia ünnepe az érvénytelen népszavazás Tatán

D  TT20140507010
2022.08.02. 20:11
Tata kormánypárti polgármestere szerint a hétvégi, érvénytelen városi népszavazás szép példája volt a demokráciának és a jogállam működésének is. A kormánypárti városvezető erről vasárnap este posztolt a közösségi oldalán, amikor már tudható volt, hogy nem lesz az érvényességhez szükséges számú szavazat.

Tatán helyi civilek kezdeményeztek népszavazást, ezzel próbálták meggátolni az Öreg-tó partjára, természetvédelmi környezetbe tervezett luxusszálloda-beruházást. A nyár közepére kiírt népszavazás érvényességéhez 10 281 darab érvényesen leadott szavazatra lett volna szükség.

A hivatalos eredmény szerint 8361 fő jelent meg a népszavazáson, az egyes kérdésekre 8361 érvényes szavazatot adtak le, és minden kérdés esetében elsöprő többségben voltak a gigaberuházás megvalósulása ellen szóló igen szavazatok:

  • az első kérdésre 7787-en,
  • a másodikra 7800-an,
  • a harmadikra pedig  7787-en szavaztak igennel.

A szállodaépítés ügye majdnem annyi szavazót vonzott, mint a polgármester-választás: Michl  2019-ben 5010 szavazattal szerezte meg a polgármesteri pozíciót, míg ellenfelére, az ellenzéki színekben induló Popovics Juditra 3722-en voksoltak. Vasárnap így több mint másfélszer annyian szavaztak a szállodaépítés ellen, mint ahányan legutóbb Michlre, aki 2006 óta vezeti Tata városát.

A vasárnapi referendumon arra a három kérdésre keresték a választ, hogy 

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz.-ú (Esterházy-műemlék, lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz.-ú (Esterházy-műemlék, lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete [29/2018. (XII. 20.)] és helyi építési szabályzata [38/2005. (XII. 6.)] a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?

Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?

Az Index korábban írt arról, hogy a tó partjára egy 120 szobás szállodát akarnak építeni Avalon néven. A beruházás ellen azonban a helyiek tiltakoztak, mert sokak szerint környezetvédelmi szempontból is káros lenne. 

(Borítókép: Michl József. Fotó:  Kovács Attila / MTI)