Rekordalacsony a Velencei-tó vízszintje

DVAST20220728019
2022.08.02. 13:20
Közel 73 éves mélypontot ért el a Velencei-tó vízszintje, amely július 28-án elérte a valaha mért legkisebb vízállást. Ezzel együtt beindult a tavon a halpusztulás is.

Megdőlt a rekordalacsony vízállás a Velencei-tavon, amivel együtt újra megindult a halpusztulás is. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerint csak annyit tudnak tenni, hogy vízforgatókkal frissítik a vizet. Ezt a munkatársaik mindennap 4 és 10 óra között folyamatosan végzik. 

Siklós Gabriella a Pecaverzumnak azt is elmondta, hogy a nemrég megalakult Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) folyamatosan dolgozik. 

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) velencei-tavi kirendeltségének halőrei a nagy hőségben többször tapasztaltak némi halhullást, azonban ezt egyelőre nem lehet tömeges halpusztulásnak nevezni. A halőrök elsősorban a dinnyési oldalon bukkantak csukák és keszegek tetemeire. Elmondásuk szerint még foghatnak egészséges pontyokat, amelyek kitartóak.

Az Időkép közzétett egy felvételt a hivatalos Facebook-oldalán, melyen a rekordalacsony Velencei-tó látható. A lap meteorológusai elmondták, hogy a méréseket a Velencei tavon 1939-ben kezdték el, az eddigi legalacsonyabb vízállás 63 centiméter volt, amit 1949-ben mértek. A legmagasabb vízállást 1963-ban mérték, akkor 226 centiméter volt a Velencei-tó.

Elmondásuk szerint ez egy természetes folyamat, és el kell fogadni, hogy a Velencei-tó hajlamos a kiszáradásra, ugyanis a mérések kezdete előtt több alkalommal is eltűnt a víz a tóból, legalább százévente teljesen kiszárad a tó. 

A lap meteorológusai azt is elmondták, hogy a Velencei-tó optimális vízszintje egyébként 130 centiméter. A vízügy adataira hivatkozva arról is beszámoltak, hogy július 12-én még 70 centi felett volt a vízállás, így elmondható, hogy bő két hét alatt végbement a 10 centiméteres csökkenés, ami kánikulában egy normális párolgási szint.

Országos horgászati tilalom is életbe léphet

Július végére már több mint száz olyan halgazdálkodási területet tartanak számon, ahol teljesen ellehetetlenült a horgászat a vízhiány vagy a halállomány kipusztulása miatt. Az ország vízügyi helyzetének további romlása azt eredményezheti, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) akár országos horgászati tilalmat is elrendelhet a Dunán és a Tiszán.

Dérer István, a Mohosz főigazgatója a lapnak elmondta, hogy a Nyugat-Dunántúl kivételével mindenhol nagy a baj. A kárbejelentések szerint patakok, kisebb csatornák és felsőbb folyószakaszok száradtak ki. Az állóvizeket tekintve a kisebb (20 hektár alatti) tavak, de pár nagyobb tározó is teljesen eltűnt, mint például a 18 hektáros debreceni Vekeri-tó.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság az alábbi bejegyzésben összegyűjtötte azokat a vízfolyásokat, vízfolyásszakaszokat, amelyek teljesen kiszáradtak.

(Borítókép: A Velencei-tó Velencénél 2022. július 28-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)