MSZP-társelnök: A válasz összeállításában államtitkár asszonyt nem zavarták a kérdések

2022.08.03. 11:29
Tóth Bertalan több írásbeli kérdést is benyújtott, de elégedetlen Koncz Zsófia válaszával, ezért nyílt levéllel fordult Palkovics Lászlóhoz.

Tóth Bertalan több írásbeli kérdéssel fordult Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a rezsicsökkentés szabályainak megváltoztatása után. A szocialista politikus kíváncsi az áremelések indokaira, egyes piaci szereplők „indokolatlanul kivételezett helyzetbe hozására”, valamint „a biztonsági készleteink korábbi csökkentésének szükséges magyarázatára és a visszapótlás hiányosságaira”.

Palkovics László megbízásából Koncz Zsófia államtitkár az alábbi választ adta valamennyi kérdésre:

Tájékoztatom, hogy a Kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az aktuális politikai és gazdasági eseményeket és azoknak megfelelően teszi meg a szükséges lépéseket, hozza meg döntéseit.

Tóth Bertalan sajnálattal állapította meg, hogy „a válaszlevél tartalmának összeállításában államtitkár asszonyt nem zavarták a feltett kérdések, azoktól gond nélkül tudta függetleníteni magát”, és olyan sablonválaszt küldött, amellyel bármilyen kérdésre lehet válaszolni, „akár egy robot is képes lehet rá, ehhez nem szükséges parlamenti államtitkári pozíció, adófizetői pénzből finanszírozott megemelt fizetésért pedig különösen nem”.

A szocialista politikus szerint a válaszlevél arra utal, hogy „a minisztériumban alkalmatlan, szakmailag felkészületlen tisztviselők dolgoznak, akik a feltett kérdéseket értelmezni sem tudják, vagy arra utal, hogy a levélíró mélységesen lenézi a választókat”. Tóth Bertalan úgy látja, „közmegbízatás betöltésére méltatlan és alkalmatlan, aki ilyen tartalmú levelet a nevére vesz”.

Az MSZP frakcióvezetője hangsúlyozta, tisztában van a minisztérium nehézségeivel, de nem gondolja, hogy az energetika területén dolgozó tisztviselők mindegyike alkalmatlan a feladata ellátására. Tóth Bertalan Palkovics Lászlónak azt üzente, hogy

az ön beosztottjai ilyen helyzetben sem engedhetnek meg maguknak semmitmondó, az érdemi válaszadást tudatosan megkerülő sablonválaszokat, mert ezzel önt és a stábjának a szakmai hitelességét járatják le a nagy nyilvánosság előtt. Mindez bizonyára önnek sem érdeke.

Az MSZP frakcióvezetője ezért újra benyújtotta írásbeli kérdéseit.