Vízért sikoltanak a nyíregyházi fák

2022.08.03. 20:29
A Zöld Akciócsoport próbálja menteni a menthetőt. A fákat mentő aktivisták lelkesek, de nagyon kevesen vannak.

Nyíregyháza második legvonzóbb turistalátványossága a mintegy 400 hektáros Sóstói erdő. Európa egyik legszebb állatkertjét vélhetően soha nem sikerül letaszítani a trónról, de aki veszi a fáradságot, és az egzotikus vadvilág meglátogatása után átkel az úton, majd elindul a sok ösvény valamelyikén, szinte azonnal megérti, a klímavédelem többek között miről is kellene, hogy szóljon. A fák közé érve érezhetően több fokkal enyhébb a hőmérséklet, és a levegő is sokkal tisztább.

Kevesen vannak

A Sóstói erdő fái vigyáznak a többiekre, jótékonyan árnyékolják egymást, ezzel is csökkentve a hőség okozta megpróbáltatásokat. Kevésbé szerencsések azonban a város közterületein lévő fák, amelyek közül néhányan túl sem élték az idei nyarat. A pusztulás szélén álló fákat kívánja megmenteni a nyíregyházi Zöld Akciócsoport.

Kicsiben indultak. Két éve tíz fát ültettek a belváros egyik kedvelt pihenőhelyén, a Bujtosi tó körüli parkban, és szorgosan locsolták a facsemetéket.

Egy idő után azt látták, a fáik növekednek, de a környéken lévők nyáron egyre inkább elsorvadnak, mert ahogy egyik aktivistájuk, Kondorosi Gitta az Indexnek elmondta: a többi növénynek szemmel láthatóan nincs gazdája. Úgy döntöttek, a sajátjaikon kívül még húsz fát örökbe fogadnak, és azokat is rendszeresen öntözik.

Hatan-tízen vagyunk, ami itt a parkban elég, a város fáinak megmentéséhez viszont nagyon kevés

– mondja Kondorosi Gitta.

Idén tovább bővítették a megmentendő növények listáját, és hetente háromszor a fák mellett a cserjéket is öntözik. Hétfőn, szerdán és péntek esténként várják a kemény maghoz társuló alkalmi aktivistákat.

Zsákok tesztüzemben

Kondorosi Gitta elmondta: a városüzemeltetésért felelős NYÍRVV Nonprofit Kft. a maga lehetőségei szerint mindent megtesz, de kapacitáshiány miatt nem tudnak teljesen megbirkózni a feladattal.

A városüzemeltetők a napokban megkezdték Nyíregyháza több pontján a faöntöző zsákok tesztelését.

Ez a csöpögtető öntözési megoldás szuper ötlet, nagyon jó kezdeményezés, de több  száz ilyenre lenne szükség a városban

– teszi hozzá Kondorosi Gitta.

A városüzemeltetés honlapja szerint jelenleg Sóstón, a Bercsényi és a Szegfű utcán lévő fiatal fáknál tesztelik az öntözőzsákokat, később azonban a város több területén is bevezetik ezek alkalmazását.

Az újonnan ültetett fák gyökérrendszerének szüksége van a gyakori mélyöntözésre, ami a nedvesség koncentrációját a felszín alatt tartja. A szakértők szerint ennek a legjobb módja, ha lassan és egyenletesen nagy mennyiségű vizet juttatunk a talajba, legalább 30 centiméter mélyre. A zsákokat elegendő 5-7 naponta feltölteni.

Összelapul, ha már nincs benne víz, így látható, mikor kell újratölteni. Az öntözőzsák egyrészt folyamatosan vízzel látja el a fát, másrészt erőteljessé teszi a begyökeresedést, ezáltal ellenállóvá is teszi azt.

Segítséget kérnek 

Miután több fiatal facsemetét láttak elpusztulni a nyári rekkenő hőség és a csapadék hiánya miatt, ezért az akciócsoport közösségi oldalán folyamatosan arra buzdítja a nyíregyháziakat, segítsenek a környezetükben élő fákon, ha hosszú távon maguknak is élhető környezetet szeretnének.

Azt tapasztalják, a város vezetésének fontos, hogy a nyíregyháziak életminősége folyamatosan javuljon, élhetőbb legyen a megyeszékhely, és ehhez a zöldfelületek növelése is hozzájárul. Kondorosi Gitta úgy érzi azonban, a városüzemeltetők nem tudnak erőn felül teljesíteni, ezért a helyiek segítsége is szükséges. Az akciócsoport aktivistái és a hozzájuk csatlakozók hiába segítenének a város fáin, ahhoz több száz emberre lenne szükség.

Nem várunk el hatalmas erőfeszítést senkitől, de a lakóhelyén a ház előtt van egy facsemete, ha naponta megöntözi egy flakon vízzel, máris sokat tesz a növényért és hosszú távon saját magáért is

– mondja az aktivista.

Úgy véli, vannak olyan helyzetek, amikor a civilek segíthetnek a városnak. Akár a locsolással, akár azzal, hogy öntözőzsákok kihelyezésével adnak esélyt a fiatal fáknak a túlélésre és az egészséges fejlődésre. Utánanéztünk: egy 75 literes öntözőzsák ára ötezer forint környékén kezdődik.

A NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-kezelési igazgatójának elküldtük kérdéseinket, hogy a szervezet milyen eszközökkel és mit tud tenni a nyíregyházi közterületi növények életben maradásáért. 

Dicső Péter válaszában leírja: a NYÍRVV Nonprofit Kft, a megyeszékhely tulajdonában lévő közterületek kezelője többek között felelős a városban található zöldfelületek kezelésért is. Bel- és külterületen közel 4 millió négyzetméter felületet kezelnek a rendelkezésre álló humán erőforrással és gépekkel. Az idei csapadékban szegény év megnehezíti a zöldfelületek ápolását. 

A város területén négy gépjárművel öntözik a fákat, cserjéket, virágokat. A rendkívüli helyzet miatt alvállalkozót is igénybe vesznek, hogy minél több helyre el tudjanak jutni.

A Bujtosi Városligetben az alvállalkozó öntözi heti két alkalommal a területen található növényállományt. Ilyenkor a fák 40-60, a cserjék, évelők négyzetméterenként 20-30 liter vizet kapnak. A fákat körbetányérozták és mulcsozták. A területen külön vízszivattyút is alkalmaznak, amivel elsősorban a szigeten öntöznek, illetve a frissen telepített 700 törpefűz és a 680 varjúháj is megkapja a vízadagját.

Az öntözőzsákokról az igazgató elmondta: első körben 30 darabot vettek, a napokban pedig újabb kétszázat rendeltek. Azt is hozzátette, idén friss telepítésként közel 200 utcai sorfát, 6000 erdészeti facsemetét, 6000 cserjét és évelő növényt, valamint közel 40 ezer egynyári növényt ültettek el a város közterületein.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.