Uniós szabályt szeghet meg a magyar kormány

2022.08.04. 15:07
A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a kormánynak a jelenleginél több szabadnapot kellene biztosítania az édesapáknak, miután gyermekük születik. A MASZSZ úgy látja, a magyar állam nem követi az Európai Unió irányelvét, ezért a Munka törvénykönyve mielőbbi módosítását követeli.

Egy 2019-ben elfogadott EU-s irányelv szerint a jelenleginél több fizetett szabadnap járna a magyar apáknak gyermekük születése után. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) azt kérte a kormánytól, hogy a Munka törvénykönyve megfelelő módosításával garantáljon legalább tíz fizetett szabadnapot az édesapáknak a jelenlegi öt helyett.

A szakszervezet szerint a kormány annak ellenére nem tett lépéseket az ügyben, hogy a három évvel ezelőtt született irányelv kidolgozásában magyar szakértők is részt vettek, és 

a bevezetésre kitűzött határidő 2022. augusztus 2-a volt.

A tagállamok egyes szakminisztereivel informálisan egyeztetett új jogszabály minimumszinteket állapított meg a szabadságra. Az irányelveket a tagállamoknak három éven belül kell átültetniük saját jogrendjükbe.

A MASZSZ nem először követelte a Munka törvénykönyve megváltoztatását, így az apanapok számának duplájára emelését is, kormányzati döntés mégsem történt.

Az új EU-s szabályok

  • Legalább tíznapos apasági szabadság jár betegszabadsággal megegyező bérezéssel a gyerek születésekor.
  • Mindkét szülő kérhet évente két hónap szabadságot, az erre az időszakra kapható bért a tagállamok határozzák meg.
  • Évente öt nap gondozói szabadságot igényelhetnek a háztartásukban beteget, időset ellátók.
  • Rugalmas munkarend, távmunka csak külön kérelemre biztosított. Elvárás, hogy az elbíráláskor a munkáltató ne csak a saját szempontjait vegye figyelembe.

Az érdekképviseleti szervezet szerint Ausztria az elsők között reagált az EU-s elvárásra, és nem tíz, hanem harminc napot biztosítanak az apáknak. 

Magyarország öt fizetett szabadnappal a rangsor végén van az EU-tagállamok között.

„A szomszédban az egynemű szülők, a nem vér szerinti szülők és a nevelőszülők is igénybe vehetik a négyhetes apaszabadságot. Ez idő alatt az apák védettek, vagyis nem lehet őket elbocsátani a munkahelyükről. Ez a védettség nálunk mindössze öt napig tart” – áll a MASZSZ közleményében.

A szakszervezet felszólította a kormányt: ha már segítette az egységes nemzetközi irányelv kialakítását, vegye is komolyan, és mielőbb intézkedjen a ratifikálásáról.

A jelenlegi magyar jogszabályok alapján az apáknak gyermek születése esetén, legkésőbb a születést követő második hónap végéig öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság jár. A szabadság abban az esetben is kérvényezhető, ha a gyermek halva születik vagy meghal. Az apai pótszabadságot nem a munkáltató, hanem az állam fizeti. A cég ezt négyszer – március 31-ig, június 30-ig, szeptember 30-ig és december 31-ig – kérelmezheti a székhelye vagy telephelye szerinti illetékes területi szervnél.

A közszférában nincs időlimit az apai pótszabadságról

Az Énpénzem.hu gazdasági, pénzügyi szakportál utánajárt, hogy a közszférában is kérhető apai pótszabadság, de a kiadható napok számáról nem hoztak szabályt. Ami viszont formálisan is biztosítva van, hogy ha a dolgozó a pótszabadságra jogosító időtartamon belül munkahelyet vált, új munkáltatójánál akkor jogosult pótszabadság igénylésére, ha igazolja, hogy az előző munkáltatónál a pótszabadságot részben vagy egészben még nem vette igénybe. Erről – és részleges igénybevétel esetén a már kivett napok számáról – az előző munkáltató a munkavállaló kérésére három munkanapon belül köteles igazolást kiadni.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség kritikáival, követeléseivel kapcsolatban kerestük a Miniszterelnökséget is, de egyelőre nem kaptunk választ. Amint megérkezik, cikkünket frissítjük.