Szakértő a háborúról: Moszkvának fennmaradt egy jogos igénye

2022.08.04. 06:07 Módosítva: 2022.08.04. 06:10
Bogár László közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában kifejtette: a jelenleg folyó háborúban nem mindegy, hogy az okok keresésében meddig megy vissza az ember.

A szakértő szerint mindig az a kérdés, hogy meddig megyünk vissza a történelemben. Mint mondta, ha csak február 24-éig megyünk vissza, akkor fegyveresen megtámadtak egy szuverén országot, ez ellen „minden jóérzésű embernek tiltakoznia kell”.

De lehetőség van arra, hogy az előzményeket is megvizsgáljuk; a Szovjetunió felbomlásának időszakáig célszerű visszamenni – fűzte hozzá. Bogár László úgy véli, a nyolcvanas évek felé világossá vált, hogy megváltozni látszik a globális hatalmi egyensúly, az egész világ nagyon örült annak, hogy fegyveres erőszak nélkül, barátságosan ment végbe a változás, egészen a német újraegyesülésig.

Ugyanakkor Moszkvának fennmaradt egy jogos igénye arra, hogy meggyengült ezeréves hatalma birtokában ne a legellenségesebb hatalmak legyenek a határainál, állandó fenyegetést jelentve, »ezt célszerű tiszteletben tartani«

– utalt a közgazdász a NATO, kötelékében az Egyesült Államok térben közeli katonai jelenlétére.

A „cinikus amerikai birodalmi magatartás” mintha ki is akarná provokálni, hogy Oroszország valamilyen meggondolatlanságot kövessen el, már 2014 óta, idézte az Infostart Bogár Lászlót.  • Hírek
  • Csok