42 majomhimlős ember van eddig Magyarországon

2022-08-01T101921Z 2090483309 RC2LNV9B5LQX RTRMADP 3 HEALTH-MONK
2022.08.04. 11:27
Negyvenkettőre nőtt az igazolt majomhimlős esetek száma Magyarországon, miután kilenc újabb fertőzöttet jegyzett fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Újabb kilenc, 23–50 éves férfinél igazolták a majomhimlő-fertőzést Magyarországon, ezzel 42-re nőtt a fertőzöttek száma – közölte az MTI-vel a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A tájékoztatás szerint a fertőzöttek július 25. és 31. között majomhimlőre utaló tünetekkel keresték fel a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatót, ahol minden esetben mintát vettek majomhimlő gyanúja miatt. A fertőzött emberek otthon tartózkodnak, elkülönítve, a legtöbbjük életvitelszerűen Budapesten él.

Hozzátették, a területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi beteg esetében járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez.

A betegség általános, nem specifikus tünetekkel – lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal –, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg. A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is. A majomhimlőről ismert legfrissebb információkról ebben a cikkünkben írtunk.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra kéri a lakosságot, hogy kiütéssel járó megbetegedés esetén mindig forduljanak orvoshoz.

(Borítókép: Dado Ruvic / Reuters)