A Magyar Tudományos Akadémia nyilatkozatot adott ki a fajok keveredéséről

2022.08.04. 20:10
Csütörtökön megjelent egy nyilatkozat a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) honlapján a fajelméletről, néhány nappal azt követően, hogy Orbán Viktor a fajok keveredéséről beszélt Tusványoson.

A közlemény szerint az MTA elnöksége elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben az áll:

A ma élő emberek egyetlen fajhoz (Homo sapiens) tartoznak, melynek tagjai eltérnek egymástól például bőrszín, testalkat, arcberendezés szerint. 

Részletezték: „Az ember hosszú idő alatt kialakult különböző rasszainak egyike sem magasabb vagy alacsonyabb rendű, mint a másik, és keveredésük egyidejű az emberiség történetével”. Ezután hozzátették azt is, hogy a fajok keveredésének 

bármilyen korlátozása vagy megbélyegzése összeegyeztethetetlen az egyetemes emberi kultúrával, a humanizmussal, a kereszténységgel és az emberi jogokkal. 

„Egy-egy kultúrát különböző embercsoportok hozhatnak létre, amelyek jellemzően nem rassz szerint, hanem földrajzi elhelyezkedésükben, történelmükben, nyelvükben vagy nemzeti identitásukban különböznek. A kulturális keveredés hathat megtermékenyítőleg, segítve a társadalmi fejlődést, de jelentős feszültségek forrása is lehet.”

A nyilatkozat legvégén azt írják:

A politika és a társadalom felelőssége a kultúrák egymást gazdagító, de önazonosságukat megőrző sokszínűségének fenntartása, találkozásaik koordinálása és a fellépő ellentétek kibékítése a nemzetek és az emberiség javára. Az olykor igen keserűen megszerzett történelmi tapasztalatok arra tanítanak, hogy óvakodjunk a túlegyszerűsített válaszoktól.

A határozatban ezenkívül visszaidézték Szent István király Imre herceghez intézett intelmének mondatait is: „Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli...”. 

Maga Orbán Viktor a beszédet illetően utóbb azt mondta: elképzelhető, hogy félreértették a szavait.

A miniszterelnök egyébként csütörtök estére is egy nagyobb beszéddel készül, ezúttal Amerikában.