Rejtélyes halat fogtak ki egy kubikgödörből, a szakértők is tanácstalanok

2022.08.05. 21:18
Elgondolkodtató képet kapott a Magyar Haltani Társaság, amelyre még nekik sem volt válaszuk, ugyanis szakértőik sem tudják beazonosítani a kubikgödörből kifogott hal fajtáját.

Rövid időn belül a második furcsa kinézetű kárászról kap fényképet a Magyar Haltani Társasághoz (MHTT) Mit fogtam című rovata – olvasható a Pecaverzum oldalán.

furcsa-karasz2
Fotó: pecaverzum.hu

Amint írják, ritkán fordul elő, hogy az MHTT egy fénykép alapján ne tudna konkrét választ adni a felmerülő kérdésre, most mégis ez történt.

A képen sajnos nem látható a hátúszó erős csonttüskéjének a fogazottsága és a hátúszó szegélye, ezért teljes biztonsággal nem lehet pontosan meghatározni a halat a küldött kép alapján

– írták a szakvéleményben.

Válaszukban továbbá kitértek rá, hogy a széles kárász vagy más néven aranykárász esetében a hátúszó szegélye domború és lekerekített, a hátúszó kezdetén található csonttüske (bognártüske) majdnem végig finoman fogazott.

Az ezüstkárász hátúszójának szegélye azonban egyenesen levágott vagy enyhén homorú, továbbá a bognártüske durván fogazott, és csak a csonttüske felső harmadától-felétől érezhető a fogazottság.

A széles kárász a kép alapján – amely a Pecaverzum oldalán megtekinthető –  kizárható, mivel ennek a fajtának az oldalvonalon lévő pikkelyei elérik a minimum harminckettőt, viszont százszázalékos biztonsággal az ezüstkárász sem jelenthető ki.