Lassan tovább csökken a Balaton vízállása, de van egy jó hír is

D KOM20220729010
2022.08.05. 15:07
Várhatóan fokozódik az aszály, de országosan a vízigények továbbra is kielégíthetők. A tizenkét vízügyi igazgatóságból tíz területén van érvényben vízhiány elleni védekezési készültség – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken.

Az OVF MTI-nek küldött közleménye szerint a magyarországi folyók vízállása továbbra is igen alacsony, és a következő két-három napban is stagnáló vagy lassan apadó vízjárási helyzetre lehet számítani.

Az aszályhelyzet a következő napokban a száraz, meleg időjárás hatására romlani fog, a rendkívüli aszállyal jellemezhető területek növekedése várható.

Országosan a tizenkét vízügyi igazgatóságból tíz területén van érvényben vízhiány elleni védekezési készültség: hét vízhiánykezelő körzetben elsőfokú, ötben másodfokú, huszonháromban pedig harmadfokú.

A vízigények kielégíthetők a korábban visszatartott és betározott vízmennyiségből – írták.

A Tisza magyarországi vízgyűjtőjén az év első hét hónapjából négyben (februárban, áprilisban, júniusban és júliusban) kevesebb víz távozott a felszínen, mint érkezett. A víztöbbletet betározzák, beszivárog (talajvíz), öntözőcsatornákon kivezetik mezőgazdasági területre, illetve egy része elpárolog.

Az óriási, az átlagoshoz képest mintegy ötvenszázalékos csapadékhiány ellenére a visszatartott víznek köszönhetően folytatni tudják a tudatos vízkormányzást, vízvisszatartást Szolnoknál a Tiszán.

Ennek legfontosabb célja továbbra is az, hogy a kiskörei tározóból (Tisza-tó) Szolnok ivóvízellátása és a mezőgazdasági vízigények kielégítése is biztosított legyen. Az öntözési menetrendek következtében pedig sehol sem volt szükség vízkorlátozásra.

A Balaton pénteki átlagvízállása 80 centiméter. A következő egy hétben folytatódik a tó vízállásának lassú csökkenése. A legfrissebb augusztusi előrejelzések alapján az üdülési idény végére (szeptember 1.) a tó átlagvízállása 70-75 centiméter között várható.

A Balatont heti egyszer vizsgálják. Mintavételkor nem észleltek felszíni algavirágzást, és lakossági bejelentés sem érkezett.

Rekordalacsony a Velencei-tó

A Velencei-tó péntek reggeli vízállása 61 centiméter. A Velencei-tó alacsony vízszintje mellett az oxigénellátás kritikus fontosságú.

Az oxigénellátást sem külső szervesanyag-terhelés, sem a túlszaporodó algák mennyisége nem veszélyezteti, de elővigyázatosságból a tó több pontján levegőztető, vízforgató berendezéseket telepítettek a vízügyi szakemberek, és a kritikus, hajnali 4-5 órától 10 óráig terjedő időszakban mindennap üzemeltetik – írták.

A Dunán Budapest alatt, a Kvassay zsilipnél a folyó újra apadó vízállása miatt ismét megszűnt a gravitációs vízpótlás lehetősége, szivattyúkkal emelik be a vizet a Ráckevei-Dunába. A hét elején a budapesti vízügyi igazgatóság halpusztulásról kapott bejelentést.

A szakemberek megállapították az oxigénhiányos víztér kiterjedését, ezeken a területeken hozzákezdtek a levegőztetéshez. A közlemény szerint a védekezés eredményes volt, mert a kezdeti halelhullást nem követte további.

Az aszály, a tavak, folyók rendkívül alacsony vízállása, valamint a megnövekedett öntözési igények miatt folytatja munkáját a Vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, hogy összehangolja a vízhiánnyal összefüggő vízügyi tevékenységet – közölték.

(Borítókép: Komka Péter / MTI)