Akár a gének is szerepet játszhatnak abban, ha valaki félrelép egy párkapcsolatban

2022.08.05. 18:44
Kutatók állítása szerint a hűtlenség biológiailag kódolva van, és egy „kalandvágyó” gén felelős érte. Azoknak a nőknek és férfiaknak, akiknél ez jelentősebb számban fordul elő, nagyobb stimulációra van szükség az örömérzetért felelős dopamin felszabadítására.

A kutatók szerint a megcsalás oka többek között a génekben is keresendő. Az emberi viselkedési minták ugyanis genetikailag kódoltak. 

Ez azt jelenti, hogy vannak olyan embertársaink, akik viselkedésében a hűtlenség sokkal gyakoribban jelenik meg másokhoz képest. Náluk elképzelhető, hogy olyan génmódosulatok, olyan allélvariánsok vannak jelen, amelyek predesztinálják őket ezekre a viselkedésekre

– nyilatkozta dr. Vellai Tibor, az ELTE genetikai tanszékvezetője a TV2 Mokka műsorában.

Egy tudományos elmélet szerint a legtöbb ember génállományában kimutatható az úgynevezett „kalandvágyó” gén, a DRD4.

Azoknak a nőknek és férfiaknak, akiknél ez jelentősebb számban fordul elő, nagyobb stimulációra van szükség az örömérzetért felelős dopamin felszabadítására is. Ezért sokkal könnyebben lépnek félre párkapcsolatban is.

A tudósok azt is kimutatták, hogy az a bizonyos „kalandvágyó” gén nagyjából ugyanannyi arányban fordul elő férfiaknál és nőknél egyaránt. További érdekesség, hogy ezek a gének tovább is örökíthetők.

A genetikai jellemzők generációról generációra tudnak öröklődni, amennyiben a csíravonalat is érintő változásról van szó. Ekkor számítani lehet arra, hogy az utódokban is ki tud alakulni ez a viselkedési mintázat

– tette hozzá a tanszékvezető.

Bár emellett az is nagy szerepet játszik, hogy ki hogyan szocializálódik, milyen az értékrendje és az önkontrollja – derül ki a riportból.