Második világháborús bomba miatt lezárják Veszprém egy részét

2022.08.05. 14:56
Egy második világháborús bomba hatástalanítása miatt lezárják és kiürítik Veszprém egy részét jövő kedden – közölte a honvédség tűzszerész-alakulatának kommunikációs tisztje.

Gajdos Milán tájékoztatása szerint földmunkálatok során egy második világháborús, ötszáz kilogrammos, szovjet gyártmányú légibombát találtak Veszprémben az Egyetem utcában.

Mielőtt azonban elszállítanák, a bombát hatástalanítani kell, amit a Magyar Honvédség tűzszerészei kedden fognak elvégezni.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, hogy a hatástalanítás idejére a biztonság érdekében a robbanótest felfedezési helyétől mintegy ötszáz méter sugarú körben a területet a rendőrség kiüríti és lezárja. 

A lakosságtól azt kérik, hogy a hatástalanítás napján reggel nyolc óráig hagyják el ingatlanjukat.

Több utcát és intézményt is érint a lezárás

A biztonsági körzet közlekedését érintő zárás már kedd reggel hét órakor megkezdődik, az utcákból gyalogosan és gépjárművel az érintett területről csak kifelé halad majd a forgalom.

A rendőrség hangosbemondón keresztül szólítja majd fel a zónán belül tartózkodókat a terület elhagyására.

A biztonsági zárás a Nárcisz, a Hóvirág, az Egyetem, a Móricz Zsigmond, a József Attila, a Kádár, az Iskola, az Óvári Ferenc, a Brusznyai, a Kórház, a Kossuth és a Flórián utca, a Csermák lépcső, a Komakút és a Megyeház tér, az Erzsébet sétány és a Mártírok útja több ingatlanára, köztük a húszemeletesre is vonatkozik.

A lezárás több intézményt is érint: a Csolnoky Ferenc kórházat és rendelőintézetét, a Pannon Egyetemet, a Megyeházát, a Petőfi Színházat, a Hangvillát, az Eötvös Károly Megyei Könyvtárat, a Laczkó Dezső Múzeumot, valamint a Mártírok útjai temetőt.

A közleményben azt írták: a robbantótest hatástalanítása, valamint elszállítása várhatóan 15 óra körül fejeződik be.