Orbán Viktor hazardírozása sokba kerülhet Magyarországnak a magyar diplomata szerint

2022-08-05T124418Z 356530332 RC2WPV98462Z RTRMADP 3 USA-ELECTION
2022.08.06. 18:48
Az ATV maiTÉMA című műsorában Simonyi András, Magyarország volt washingtoni nagykövete kielemezte Orbán Viktor texasi beszédét. Szerinte Magyarország az elszigetelődés irányába halad, a magyar miniszterelnök pedig rulettet játszott az Egyesült Államokban.

A diplomata hozzátette, Orbán Viktor beszédeiben és cselekedeteiben egyértelműen tetten lehet érni az orosz szálat. A magyar miniszterelnök hazardírozik, és már tudja, ki lesz 2024-ben az Egyesült Államok elnöke – fűzte hozzá.

Ez olyan, mint amikor valaki rulettet játszik, vesztésre áll, és egyszerre minden vagyonát felteszi egy számra. Ha az bejön, akkor nagyon sokat kaszál, ha viszont nem jön be, az tragédia. De nem Orbán Viktor tragédiája lesz, hanem az egész országé

– idézte az ATV a volt nagykövetet.

Simonyi András arról is beszélt, hogy szerinte Orbán Viktor megrendelésre beszélt a CPAC-en (Conservative Political Action Conference), és azt mondta el az amerikai politikai spektrum szélsőjobboldalán elhelyezkedő közönségnek, amit az hallani akart.

Nyilvánvaló, hogy ez a közönség ezt akarta hallani, de semmilyen illúziója ne legyen senkinek, ez a közönség nem a Republikánus Párt

– szögezte le a szakértő.

A diplomata az Egyesült Államok korábbi alelnöke, Dick Cheney szavait is idézte, miszerint Donald Trump a legnagyobb veszély az amerikai demokráciára nézve. Ha ezt a figyelmeztetést nem hallja meg valaki, aki konzervatívnak vallja magát, akkor nehéz azt hinni, hogy bármit is megértett Amerikából, hangoztatta Simonyi András, aki Orbán Viktor tusványosi beszédét is szóba hozta.

Kifejtette, azzal, hogy a miniszterelnök kritizálta az amerikai energiaipart, durván megsértette legfontosabbnak nevezett szövetségeseit. Az pedig szerinte nem véletlen, hogy ezeket a szavakat az amerikai energiaipar fellegvárának számító Texasban már nem ismételte meg a kormányfő.

Simonyi András a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen a Paul H. Nitze Nemzetközi Tanulmányok Intézet transzatlanti kapcsolatokkal foglalkozó központjának ügyvezető igazgatója 2012 óta. Az egyetem elvégzése után a KISZ-ben és a Demokratikus Ifjúsági Világszövetségben tevékenykedett, különös tekintettel azok nemzetközi kapcsolataira. 1984-től az állampárt megszűnéséig az MSZMP KB külügyi osztályának politikai munkatársa volt. 1995 és 2002 között a NATO brüsszeli központja mellé akkreditált magyar nagykövet volt, 2002-től 2007-ig, a Medgyessy- és az első Gyurcsány-kormány idején Magyarország washingtoni nagyköveteként dolgozott.

(Borítókép: Brian Snyder / Reuters)