Kijöttek a vagyonnyilatkozatok, itt böngészheti, hogy mennyiből élnek a politikusaink

D MTI20220517001
2022.08.06. 09:28
Valamennyi esküt tett országgyűlési képviselő, nemzetiség képviselő és nemzetiségi szószóló vagyonnyilatkozata szombattól megtekinthető az Országgyűlés honlapján. A nemrég módosított törvény értelmében az érintettek új típusú és tartalmú formanyomtatványon nyilatkoztak jövedelmi és gazdasági érdekeltségi viszonyaikról.

A Kocsis Máté, valamint Simicskó István által benyújtott törvényjavaslat elfogadása óta új vagyonnyilatkozati rendszer jött létre Magyarországon. 

  • A parlamenti képviselők legfrissebb vagyonnyilatkozatait ezen a linken tekintheti meg. 
  • A nemzetiségi szószólók nyilatkozatai itt elérhetőek. 

A magyar szabályozás az Európai Parlamentben és Németországban használt rendszert vette át. Ez azt jelenti, hogy a legfontosabb részek, mint például az ingó és ingatlanvagyon, ami alapján a képviselők vagyonosodását nyomon lehetett volna követni, egyszerűen kikerültek a dokumentumból. 

Ezentúl a közeli hozzátartozó vagyonáról, jövedelméről, a tulajdonban lévő ingatlanokról, a pénzügyi megtakarításokról, a hitelekről, és a tartozásokról sem kell nyilatkozni. 

A tisztségek után kapott fizetés konkrét összegét sem kell közölni, csupán egy jövedelmi kategóriát kell megjelölni.  

Orbán Viktorról az új nyilatkozat alapján például mindössze azt lehet megtudni, hogy miniszterelnökként és országgyűlési képviselőként is a negyedik (bruttó 1 000 001 és ötmillió forint közötti) jövedelmi kategóriába tartozik, pártelnökként pedig nem kap fizetést. Havonta tehát bruttó kettő- és tízmillió forint között van valahol a fizetése.

Így keresett a DK pártelnöke

Gyurcsány Ferenc képviselőként havi bruttó 500 001 forint és egymillió forint között keres, míg az ALTUS Portfolió Kft.-nél „betöltött tisztségéből fakadóan” (ez vélhetően a tulajdonosi hányad) 2019-ben havi 19 millió, 2020-ban havi bruttó egy- és ötmillió, míg 2021-ben havi bruttó 500 001 és egymillió forint közötti bevétele volt. 

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója lapunknak elmondta, hogy a vagyonnyilatkozati rendszer korábbi formájában sem volt túl sok mindenre alkalmas. Nem kellett igazolni a vagyontárgyak eredetét és értékét, annak sem volt semmi következménye, ha elmulasztottak bevallani, vagy nem valós értékén vallottak be valamit. 

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a frakciószövetség ülésén az Országházban 2022. május 17-én. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)  • Hírek
  • Hírek