Leomlott az egri Grőber temető fala

2022.08.07. 09:26
Eddig ismeretlen okokból bedőlt a Grőber temető fala Egerben, az omlás következtében urnasírhelyek is megsérültek. Nem először történt ilyen a helyszínen.

Az egri urnatemetőt ideiglenesen lezárták, a helyi önkormányzat munkatársai statikusok bevonásával megkezdték az okok kivizsgálását, illetve a károk felmérését – közölte közösségi oldalán Eger Város Hivatalos Oldala.

Minczér Gábor alpolgármester és dr. Bánhidy Péter jegyző elmondta: a kegyeleti előírások figyelembe vételével, valamint temetkezési szolgáltató közreműködésével a lehető leggyorsabban megteszik a szükséges intézkedéseket. A temető nem látogatható, amint az érintett területet lezárják, a temetőt részlegesen újranyitják majd.

Az egri Grőber temető Szederkényi Nándor utcával határos kerítésének alapja négy évvel ezelőtt is leomlott, tavaly nyáron jelentették be, hogy 26 méteres új fal épül a régi mellé. Az új kerítést a régi mellett mintegy 50 centiméterre építették meg, az eredeti, leomlott falhoz pedig nem nyúltak, mert a megbontása veszélyeztette volna a közeli urnafalakat. Másfél hónap alatt közel 10 millió forintból renoválták a 26 méteres falat – írja az Egri Ügyek.

A több mint négyezer négyzetméter alapterületű urnatemetőt 1998-ban nyilvánították védetté.

A 19. század második felében kezdték használni, miután a város 1866-ban megvásárolta a területet. Mivel id. Grőber Ferenc jelentős összeggel támogatta a temető kialakítását, a család megkaphatta a legnagyobb sírhelyet.

Ebben a temetőben helyezték örök nyugalomra Bárány István olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó édesapját, Bárány Géza főmérnököt, Kálnoky István egri polgármestert, a Remenyik-család több tagját, Kriston Endre püspököt, Joó János rajztanárt és Szolcsányi Gyula könyvkereskedőt is.