Az Igazságügyi Minisztérium segítségét kérik a fogyasztóvédelmi egyesületek

2022.08.08. 15:25
Egyre több panasz érkezik a nyári gyermektáborokkal kapcsolatban, előfordult olyan is, hogy a megígért program teljes egészében elmaradt. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a hatályos jogszabály szigorítását kéri az Igazságügyi Minisztériumtól, valamint egy regiszter bevezetését is szükségesnek tartja a táboroztatók számára.

Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) ügyvezető elnöke arról tájékoztatta az Indexet, hogy számos család levélben fordult hozzájuk rengeteg problémát, hanyagságot sorolva a gyerektáborok szervezését illetően.

A beérkezett panaszok között szerepelt a többi között az, hogy az előzetesen ígért napi négyszeri étkezésből csak kettőt biztosítottak a gyerekeknek, a nagy forróságban nem kaptak vizet, a kézműves foglalkozásokon pedig csak úgy vehettek részt, ha vittek magukkal felszerelést, pedig erről előzetesen nem volt tájékoztatás. Sőt előfordult olyan eset is, hogy a megígért programot meg sem tartották.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy rengeteg helyen nem határozzák meg, ki lehet táboroztató, ugyanis nincs személyi feltételhez kötve a tábor szervezése. Jelenleg bárki bárhol tarthat tábort, ha az adott táborhely megfelel a feltételeknek.

A FEOSZ a jelentős mennyiségű reklamáció miatt a fogyasztóvédelemért felelős Igazságügyi Minisztériumhoz fordult a jogszabályi környezet szigorítása érdekében. Az egyesület szerint egy regiszterre is szükség lenne a bejelentési kötelezettség bevezetése miatt.

Néhány éve már kezdeményezték a létrehozását, de akkor azt a választ kapták a minisztériumtól, hogy nincs szükség rá.

A FEOSZ külön kérte a szülőktől, hogy mindig legyenek körültekintők, csak írásban kössenek szerződést, próbáljanak meg minél több információt beszerezni a táborokról és a táboroztatókról.

Az egyesület tájékoztatása szerint érkezett hozzájuk olyan panasz is, miszerint egy ingyenesnek hirdetett programért mégis fizetni kellett, és ezt néhány perccel az alkalom előtt tudta meg a kellemetlen helyzetbe kerülő család.

Sok esetben magánszemélyek hirdetnek meg egy-egy tábort, a szülők pedig nem kapnak se számlát, se nyugtát a befizetett összegről, így utólag már szinte lehetetlen bebizonyítani, hogy pontosan mekkora összeget fizettek ki.

A pórul járt családok többsége panasszal élt valamilyen hatóságnál. Az illetékesek általában elutasították a bejelentéseket, az egyik esetben a NAV indított eljárást, de ez önmagában a legfőbb problémákat nem oldja meg.

A gyerektáboroztatás helyzete egyáltalán nem megnyugtató Magyarországon, nincs egységes rendszer, és törvényi szabályozás sem arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie egy táboroztatónak – összegezte tapasztalatait Baranovszky György.