Kétszer annyi energiát fogyasztanak a fogyatékkal élők, mint az ép emberek

2022.08.08. 14:15
A jogszabály szerint a tárgyi eszközök energiafogyasztása után jár rezsivédelmi kedvezmény a fogyatékkal élőknek. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége viszont úgy látja, az engedményt nem lehet csak néhány eszközre korlátozni, sokkal több támogatásra lenne szükségük.

A fogyatékkal élők egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást arról, hogy melyek lesznek pontosan a rájuk vonatkozó rezsivédelmi részletszabályok. A kormányrendeletből mindössze annyi derült ki, hogy az érintettek a tárgyi eszközök energiafogyasztása után kaphatnak valamennyi kedvezményt.

Minden egyes olyan esetben, amikor valaki fogyatékkal él, és ebből a helyzetéből adódóan kell hogy valamilyen gépet használjon, akkor ennek a gépnek a fogyasztását is csökkentett áron lesz módja megtenni, tehát ennyivel megnő a rezsicsökkentett mennyiség az ő esetében

– mondta az ügyet érintve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége igyekezett minél több információt begyűjteni az általuk képviseltek fogyasztási szokásairól, és ezután megállapították, hogy 

a fogyatékkal élőknek egy átlagos háztartáshoz képest kétszeres az energiafogyasztásuk.

A MEOSZ szerint a kedvezményt nem lehet csak az elektromos kerekesszéket vagy mopedet használók körére korlátozni. Lényegesen több energiára van szükség ugyanis azokban a háztartásokban, ahol a napi többszöri ruha- vagy ágyneműcsere miatt elengedhetetlen a gyakoribb mosás. Továbbá a fogyatékkal élők, mozgáskorlátozottak sokkal több időt töltenek otthon ép embertársaikhoz képest, így a megfelelő lakáshőmérséklet is alapszükséglet.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége júliusban a kormányhoz fordult, mert úgy látják, hogy veszélybe kerültek a fogyatékossággal élő emberek ellátásáról gondoskodó egészségügyi és szociális alap-, illetve szakellátást működtető, valamint köznevelési intézményt fenntartó civil szervezetek szolgáltatásai.

A Demokratikus Koalíció szombaton azt a javaslatot tette, hogy a kormány terjessze ki a rezsitámogatást a fogyatékkal élő gyermeket nevelő és a fogyatékkal élő családtagról gondoskodó családokra is.

Az LMP az otthon ápolási díj megemelését kéri

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője szerint egyelőre az sem világos, hogy mi számít tárgyi eszköznek a fogyatékkal élőkre vonatkozó rezsivédelem tekintetében.

Teljes káosz van, tehát önmagának a támogatásnak, maguknak a gyógyászati segédeszközöknek, mind a rezsitámogatásnak, mind a közlekedési támogatásnak a mértéke káoszos az utóbbi időszakban, és ezért az érintettek nem tudják, hogy mi jár, hogy jár és mennyi jár

– nyilatkozott a politikus az ATV Híradónak.

Ungár Péter szerint irracionális azt gondolni, hogy a fogyatékkal élők, mozgáskorlátozottak ki tudnák fizetni a megemelt rezsiköltséget. Szerinte egyetlen megoldás létezik: emelje fel a kormány az otthon ápolási díjat a minimálbér szintjére.