Újabb városban marad el a tűzijáték

2022.08.08. 15:54
A békéscsabai lakosok és civil szervezetek kérésére úgy döntött a városvezetés, hogy idén nem tartják meg az augusztus 20-i ünnepi tűzijátékot.

Közleményük szerint az önkormányzathoz számos vélemény, javaslat és kérés érkezett a csabai lakosoktól, civil szervezetektől az augusztus 20-i ünnepi tűzijáték elhagyásával kapcsolatban.

A Behír.hu beszámolója szerint a véleményeket meghallgatva a városvezetés úgy döntött, hogy idén nem rendezi meg a tűzijátékot, de a hagyományoknak megfelelően, méltó módon emlékezik és ünnepel majd augusztus 20-án.

Az önkormányzat az ebből származó megtakarítást szociális kiadásokra használhatja fel.

Miután kiderült, hogy az idei augusztus 20-i fővárosi tűzijáték rakétáinak ára nettó 1,3 milliárd forint, ami bruttó 1,65 milliárd forintnak felel meg, több város is úgy döntött, hogy nem rendezi meg az ünnepi tűzijátékot.

Legtöbben a nehéz gazdasági helyzetre hivatkoztak, így többek között Salgótarján, Siófok, Szentes, Pécs, Miskolc, Veresegyház, Szeged és Tihany is a tűzijáték elhagyása mellett döntött. 

Hódmezővásárhelyen az ingyenes városi újságban elhelyezett lapon dönthettek a kérdésben a város polgárai, a beérkező ötszáz szavazat közül 460-an nemmel, 41-en igennel voksoltak, nyolc szavazat pedig érvénytelen volt.

A tűzijáték törlésével felszabadult másfél millió forintot egyebek mellett a szociálisan rászorulók megsegítésére fordítják, és az így hoppon maradt, tűzijáték lebonyolítására leszerződtetett beszállító megsegítésére gyűjtést szerveztek. Százhalombattán a szavazók 91,6 százaléka döntött a tűzijáték elhagyása mellett.

A fővárosi tűzijáték idei elhalasztása miatt petíciót indított a Szabad Hang. Mint írták, ahelyett hogy az adófizetők pénzét egy ilyen környezetszennyező és drága mulatságra költené a kormány, inkább a gazdaság stabilizálására fordíthatnák. Később a kormány a tűzijáték idei költségeit és árát tíz évre titkosította.