A Pest Megyei Főügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki az Iszlám Állam segítőjének nevezte magát

2022.08.09. 18:36
Vádat emeltek egy férfi ellen, aki az Iszlám Államot és harci módszereit dicsőítő propagandát osztott meg.

A férfi már évek óta figyelemmel kísérte az egyes terrorista szervezetek és az Iszlám Állam tevékenységeit, akcióit. A Pest Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a férfi kivégzésekről készült videókat nézett, valamint azt is elérte, hogy nyilvánosan nem hozzáférhető, terrorizmussal foglalkozó internetes oldalakra látogathasson.

A terrorista propaganda terjesztése már szinte csak az interneten zajlik, a közösségi oldalakra feltöltött videókat, egyéb tartalmakat rengeteg szimpatizáns letölti. A legnagyobb tartalomszolgáltatók automatikusan törlik az ilyen videókat, ezért azokat inkább nem nyilvános fórumokon osztják meg. Ilyen tartalom az úgynevezett „naseed”, amely buzdító ének.

Az elkövető regisztrált egy németországi zenemegosztó oldalra, ahová két felhasználónéven is több naseedot töltött fel. Ezek főként az Iszlám Állam sajtóirodái által előállított énekek voltak, amelyek a terrorszervezetet dicsőítették, és merényletek elkövetésére buzdítottak.

A férfi által létrehozott csatornának 41 követője volt, a feltöltött tartalmak pedig nyilvánosak voltak. Egy buzdító ének például 733 lájkot kapott. Az elkövető a közösségi oldalakon azt terjesztette, hogy nincs közvetlen összeköttetésben az Iszlám Állammal, de annak segítőjének nevezte magát.

A férfi ellen háborús uszítás bűntette miatt emeltek vádat.