Havi 120 ezres kompenzációt is kaphat egy katázásból kiszálló futár

2022.08.10. 18:40
Új kompenzációs rendszert vezet be a Wolt Magyarország szeptembertől a katás adózásról egyéb egyéni vállalkozói adózási formákra váltó futár partnerek számára.

Az új, sávos kompenzációs rendszer az adminisztrációs költségeket fedező 10 ezer forinttól egészen akár 120 ezer forintig enyhíti a futár partnerek többletköltségeit – írja a portfolio.hu. A kompenzáció arányos a futárok által elvállalt címekkel, így az általuk keresett összeggel, és a Wolt számításai szerint a futárok többletköltségeinek jelentős részét fedezi.

A Wolt Magyarország a katás adózási forma megszüntetésének bejelentését követően felmérést végzett a futár partnereik körében, amelyből kiderült, hogy több mint 80 százalékuk folytatja a kiszállítást szeptembertől is, csak immár átalányadózóként. 

Anyagi kompenzáció

A cég tájékoztatása szerint míg a katás adózás a bértől függetlenül mindenki számára ugyanannyi adóval járt, az átalányadózás azok számára jár jelentősebb adóköltség-emelkedéssel, akik több pénzt keresnek. Azonban a Wolt kompenzációt biztosít azoknak is, akik kevesebb kiszállítást végeznek. 

Sabjányi László, a Wolt Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: a futár partnereik nem fizetést kapnak a Wolttól, hiszen nem főállású alkalmazottak, hanem vállalkozóként dolgoznak a Wolt platformon. A keresetük attól függ, mennyi címet vállalnak el, illetve ehhez adódnak további bónuszok.

A futárok közvetlenül a vásárlóknak számláznak, a befolyó kiszállítási díjból a cég nem részesedik. Ezenfelül a Wolttól és a Wolton keresztül az éttermektől, kereskedőktől is kapnak juttatást, ilyen például a marketingdíj és a távolságért vagy az extra súlyért járó bónuszok.