Akkora a baj a magyarok kedvenc gyümölcsével, hogy jövőre se lesz

DEBRE20150909002
2022.08.10. 07:29
A korábbi 5-600 ezer tonna átlagtermés helyett Magyarországon idén 350 ezer tonnával számolnak az almatermesztők, ami egyharmadával kevesebb, mint tavaly. A tavaszi fagyok mellett az aszályos évek is súlyosbítják a helyzetet; ahogy a szakemberek fogalmaznak: a fáknak nincs energiájuk kinevelni a jövő évi termést biztosító virágrügyeket.

Az elmúlt 10 év leggyengébb almatermése várható az idén – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az Inforádióban. Apáti Ferenc szerint idén idén mintegy 350 ezer tonna alma várható, amely a 2018-as 800 ezer tonnás termés felét se éri majd el. 

A szakember szerint az alacsony mennyiségért elsősorban a tavaszi fagyok a felelősek: az almatermő területek mintegy 70 százaléka az ország északkeleti részében található, ahol a húsvétot követelően három egymás utáni éjszaka is –2, –6 Celsius-fokos hőmérséklet volt, amelyet május–júniusban egy nagyon jelentős gyümölcshullás követett, amelyet a tavaly nyár óta tartó aszály csak fokozott.

Apáti Ferenc szerint azonban nem feltétlen lesz a terméskiesés miatt sokkal magasabb a hazai piacon az alma ára. Mint mondta, az Európai Unióban jó almatermést várnak: 12,2 millió tonna a prognózis. A FruitVeB elnöke szerint különösen jó termésük lesz a lengyeleknek, akik az idei 4,5 millió tonnájukkal több mint a harmadát fogják adni az EU almatermésének. 

Igazi veszély Apáti Ferenc szerint az lehet, ha a piac a magas árakkal nem tudja majd kompenzálni a termesztőket, akkor 

nagyon sokan fogják abbahagyni az almatermesztést ebben az évben,

 mert egyszerűen elfogynak az anyagi tartalékaik, illetve maga a termelési kedv is.

A szakember végezetül arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani, soha nem látott mértékű aszály után az idén a Dunától keletre gyakorlatilag megsemmisült kukoricát, napraforgót jövőre újra lehet vetni, ám egy gyümölcsfa esetében egy ilyen mértékű szárazságnak nagy valószínűséggel az lesz a jövő évi következménye, hogy nem lesz virág a fákon. Az idei termés kinevelése mellett ugyanis 

a fáknak egyáltalán nem marad energiájuk arra, hogy még virágrügyeket is képezzenek.

(Borítókép: Czeglédi Zsolt/MTI)  • Tippek
  • Lakáshitel