Beütött a cukorhiány a magyar boltokban, rossz hírrel szolgált a szakértő

GettyImages-519743196
2022.08.10. 08:30
A magyar boltokban vagy nem lehet kapni cukrot, vagy az üzletek limitálják a megvehető mennyiséget, írja az Infostart. A szakértő rávilágított az okokra.

Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet – közölte a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökhelyettese. Az elégtelen hazai termelés okait fejtegető Dorogi Árpád elmondta: az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők évről évre csökkentették a vetésterületet.

Pár éve még 15 500 hektáron, 2021-ben 10 500 hektáron, az idén pedig már csupán 8600 hektáron zajlott a cukorrépa hazai feldolgozása, jelezte Dorogi Árpád.

A helyzetet pedig tovább súlyosbította a mostani aszály, így az idén nem is számíthatunk jó cukorrépatermésre. Kevés lesz az alapanyag, amit a hazai cukorgyártó fel tud dolgozni Kaposváron. Ez viszont azt jelenti, hogy drága lesz a cukor – fűzte hozzá a szakértő.

Már tavaly is »cukordeficites« év volt és jövőre sem lesz elég cukor az európai kontinensen. Ezt elvileg olcsón lehetne pótolni külföldi behozatallal, ám Európán kívül is csökkent a kínálat, nagyon megemelkedtek az árak és nőttek a szállítási költségek is. Most még ellátási problémák is keletkeztek, a kereskedelem pedig mindezek miatt nem is tudja pótolni a keletkező hiányt Európában, ami ellátási problémákat okozhat

– sorolta a problémákat a Cukor Terméktanács elnökhelyettese, aki szerint a magyarok több cukrot fogyasztanak, mint amennyit termelnek.

Még a hazai fogyasztás egynegyedét sem fogja tudni előállítani az élelmiszer-gazdaság 2022-ben, figyelmeztetett Dorogi Árpád, aki hozzátette: Magyarországon évente háromszázezer tonna cukor fogy, viszont idehaza 2021-ben csak nyolcvanezer tonnát tudtak megtermelni, az idén pedig talán csak hatvanezer tonna körül lesz ez a mennyiség.

A boltokban tapasztalható hiányra visszatérve Dorogi Árpád arról beszélt, azonkívül, hogy nincs kínálati piac, még veszteségesek is a cukor kereskedelmével foglalkozó kereskedők, mivel a cukor is az ársapka alá tartozik.

Hogy ez mikor fog megváltozni, arra nem tudom a választ

– zárta az InfoRádiónak adott nyilatkozatát Dorogi Árpád.

(Borítókép: Luis Ascui/Getty Images)  • Hírek
  • Megtakarítás