Hidegörvény érkezik Magyarországra

BJASZ20210718001
2022.08.10. 05:57
Szerdán alapvetően napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel, csapadék nélkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között alakul. A hét második felétől azonban hidegörvény érkezik a térségbe.

Szerdán a napsütést leginkább csak gomolyfelhők zavarhatják meg – számolt be az Országos Meteorológiai Szolgálat. Kiemelték: számottevő csapadék nem valószínű, de egy-egy futó záport nem lehet kizárni.

Emellett az északi, északkeleti szél is sokfelé megélénkül, főként a Tiszántúlon és Borsod megyében fordulhatnak elő erős széllökések.

A csúcshőmérséklet 25 és 31 fok között valószínű.

Országos Meteorológiai Szolgálat
Országos Meteorológiai Szolgálat

Megérkezik a várva várt eső

A szolgálat Facebook-oldalán azt írta, a hét második felében azonban a kelet felől érkező hidegörvény hatását a Bodrog, a Felső-Tisza, a Szamos, valamint a Körösök vízgyűjtő területén a domborzat is felerősíti. Emiatt ezeken a részeken több hullámban is nagy esély lesz a csapadékra. 

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik

– írta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. A főigazgatóság közölte: a Tisza-tóból biztosított Szolnok ivóvízellátása.

A vízgyűjtőkön már 2021 is szárazabb volt az átlagosnál, 2022 első hét hónapja növelte ezt a hiányt. Az ország 12 vízügyi igazgatóságából tíz területén van érvényben vízhiány elleni készültség. A megnövekedett vízigények a korábban betározott vízmennyiségből kielégíthetők.

 Vízkorlátozásra sehol nincs szükség, ám a rendkívüli – öntözési idény elején nem jelzett – vízigények lekötésére csak korlátozottan van lehetőség

 – tették hozzá.(Borítókép: Hegyi kerékpárosok napi edzésadagjukat teljesítik beszélgetve a kánikulai nyári napok után a budai hegyvidék záporoktól felfrissült erdejében. Fotó: Jászai Csaba/MTVA/MTI)  • Tippek
  • Bankszámla