Exlex állapot a Jobbikban, papíron még mindig nincs új vezetője a pártnak

2022.08.10. 10:22
Hiába választották meg még július elején Gyöngyösi Mártont a Jobbik elnökének, a Bíróság.hu-n megtalálható adatok szerint még mindig csak a párt alelnöke. Eközben a korábbi elnöknek, Jakab Péternek már megszűnt az aláírási joga, így a párt a következő időszakban várható időközi választásokon nem lehet jelölőszervezet.

Exlex, azaz törvényen kívüli állapot alakult ki a Jobbikban, miután a párt élén történt elnökcserét hivatalosan még nem jegyezték be.

A lemondott Jakab Péternek már nincs, a július elején megválasztott Gyöngyösi Mártonnak pedig még nincs aláírási joga, emiatt

a párt nem lehet jelölőszervezet az elkövetkező időszakban várható időközi választásokon.

A Magyar Nemzet a Bíróság.hu-n megtalálható adatokra hivatkozva azt írta: a dokumentum szerint Gyöngyösi Márton még a Jobbik alelnöke, miközben Jakab Péter önálló képviseletijog-gyakorlása 2022. június 30-án megszűnt, a megszűnés tényleges időpontja nincs bejegyezve.

A lap szerint mindezek miatt a Jobbik nem tudja hivatalos jelölőszervezetként támogatni Újpesten a szeptemberi időközi választáson induló Maholányi Zsolt LMP-s jelöltet.

Emlékeztettek, hogy legutóbb 2020-ban volt hasonló helyzetben a Jobbik, akkor saját emberüket nem tudták hivatalosan jelölni a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson, mivel Jakab Péter nem rendelkezett még képviseleti joggal. Felidézték, hogy akkor megtámadták a Jobbik mint jelölőszervezet nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottságnál.