2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Megkönnyítik az elektronikus ügyintézést a Szigeten

DSC5502
2022.08.10. 12:44 Módosítva: 2022.08.10. 14:07
A Sziget Fesztiválon is biztosítják az elektronikus ügyintézést, miután a könnyűzenei és kulturális rendezvényen is lehet használni egy új, mesterségesintelligencia-alapú, érintőképernyős eszközt, mellyel tíz különböző ügytípust intézhetnek a fesztiválozók.

A ma kezdődő és jövő hétfőig tartó Sziget Fesztivál ideje alatt bárki használhatja a hazai e-közigazgatás legújabb fejlesztését, a MIA Pontot. Az eszköz segítségével erkölcsi bizonyítványt és anyakönyvi kivonatot igényelhetünk, gépjárművel kapcsolatos ügyeket intézhetünk és akár személyes okmányainkat is pótolhatjuk.

Az eSzemélyi igazolvány beolvasása után a Központi Azonosítási Ügynök legújabb azonosítási szolgáltatásával, arcképes azonosítással kezdeményezhetjük az ügyintézési folyamatok elindítását – közölte a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. az MTI-vel.

A NISZ Zrt. munkatársai egy helyszíni sátorban nyújtanak teljes körű tájékoztatást az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatban a fesztiválozók számára.

Az érdeklődők az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos kvízjátékokon is részt vehetnek, „remélve, hogy a hazai e-közigazgatás legújabb szolgáltatásai szélesebb körben válnak ismertté” – áll a közleményben.

Bűnmegelőzési pont és jet skis rendőrök a Szigeten

A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a Szigetre látogatók biztonságosan szórakozhassanak, és a környéken élők is biztonságban érezzék magukat. Ebből a célból bűnmegelőzési és baleset-megelőzési pontot állítottak fel a Hajógyári-szigeten, ahol több idegen nyelven beszélő egyenruhás rendőrök és civil ruhás nyomozók is jelen vannak – közölte Fülöp Gergely, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának vezetője.

A bűnmegelőzési ponton különböző játékokkal és baleset-szimulátorral is várják az érdeklődőket. Meghirdettek egy „Szelfizz a rendőrrel!” elnevezésű játékot is: ha bárki készít egy szelfit egy rendőrrel a Szigeten, és azt bemutatja, ajándékot kap.

A BRFK standján határvadász-toborzópontot is üzemeltetnek, ahol augusztus 11-én és 12-én, 10 és 14 óra között nyújtanak tájékoztatást a határvadászatról. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság munkatársai hétfőig minden nap 13 órától 19 óráig segítik azokat a külföldieket, akik esetleg elhagynák okmányaikat.

Az értéktárgyakat érdemes a fesztivál területén rendelkezésre álló úgynevezett lockerekben, zárható dobozokban elhelyezni.

Egy 8,5 méteres hajó egész nap a Hajógyári-sziget körül cirkál, bármilyen probléma vagy baleset esetén jet skis rendőrök sietnek a bajbajutottak segítségére.

Fülöp Gergely elmondta: az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Szigeten főleg kisebb vagyon elleni bűncselekmények történnek, de a kábítószerekkel, pszichoaktív anyagokkal való visszaélések is gyakoriak.

Dua Lipa szerdán, Justin Bieber pénteken lép fel

A Sziget Fesztivált két év után rendezik meg újra. Az Index stábja is a helyszínen van, és folyamatosan beszámol a legfontosabb és legérdekesebb történésekről.

A rendezvény két legnagyobb és legdrágább fellépője idén Dua Lipa és Justin Bieber lesz, természetesen az ő fellépésük iránt a legélénkebb az érdeklődés: Kádár Tamás, a Sziget Zrt. ügyvezetője a keddi sajtóbejáráson arról tájékoztatott, hogy a szerdai és a pénteki nap már csaknem telt házas, ahogy a szombat is, amelynek nagyszínpados headlinere Calvin Harris lesz.

A napijegy 32 ezer forintba, a VIP napi jegy 59 ezer forintba kerül az idei Sziget Fesztiválon. A legolcsóbb bérlet a háromnapos, melynek ára 95 ezer forint, hatnapos bérletet pedig 130 ezer forintért lehet vásárolni. A VIP-bérlet ára hat napra 202 ezer forint.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Ai SUMMIT konferencia 2024