Egyházi szervezetek segítségével álcázta magát egy bűnbanda

2022.08.11. 09:36
Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek nyolcmilliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

A főügyészség külföldön nyitott bankszámlákról is zárolta a népkonyhával és a fiktív szerződésekkel csaló bűnbanda vagyonát, a szervezet irányítói pedig letartóztatásban vannak – közölte a vámhivatal az MTI-vel.

A Magyarországon bejegyzett egyház alá tartozó egyes szervezetek Békés, Csongrád-Csanád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szociális konyhákat működtetnek, időseket gondoznak, fogyatékkal élőket és pszichiátriai betegeket látnak el, de irányítóik a szervezet vagyonát nemcsak ezen célokra, hanem „tetemes összegben” saját vagyonuk gyarapítására is fordították – részletezték.

A magyar költségvetésből származó támogatás, összesen 3,6 milliárd forint felhasználásához Budapesten napi ezer ember ellátására alkalmas népkonyhát hoztak létre.

Az üzemeltető cégeket folyamatosan cserélték, volt, hogy a támogatást napi huszonnégyezer emberre is igényelték, de főzés helyett egy idő után már csak a fiktív számlázással foglalkoztak. A támogatási összegeket bankszámlákon átfuttatták, majd több mint hárommilliárd forintot vettek fel különböző ATM-ekből és banki pénztárakból, és cipősdobozban visszavitték a bűnszervezet vezetőinek – közölte a NAV.

A bűnszervezetet irányítók, családtagjaik és a hozzájuk köthető szervezetek nevén lévő hetvenhat bankszámlát, húsz ingatlant, hét nagy értékű motort és a jelentős összegű készpénzt zárolták. A NAV pénzügyi nyomozói a Békés Megyei Főügyészséggel közösen Ausztriából és Liechtensteinből több mint 1,6 milliárd, Magyarországról több mint 5,8 milliárd forint értékben foglaltak le különféle vagyonelemeket, főként hazai és uniós fizetőeszközöket – írták.

A NAV dél-alföldi nyomozói a banda két irányítóját bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették. A bíróság elrendelte a bűnszervezet vezetőinek letartóztatását, és három gyanúsított áll bűnügyi felügyelet alatt – olvasható a közleményben.