Jakab Péter kilép a Jobbikból

image 6483441 (8)
2022.08.11. 18:01
Válaszolt Gyöngyösi Márton nyílt levelére Jakab Péter, a Jobbik volt elnöke. A jelenlegi pártelnök hangsúlyozta: szívesen dolgozna együtt azzal a Jakab Péterrel, akit korábban megismert, mert „annak a Jakab Péternek van helye és lenne feladata is a Jobbikban”. Válaszul Jakab Péter kijelentette: elhagyja a pártot.

Ezennel kilépek a Jobbikból, független képviselőként pedig maradok a nép pártján pont úgy, ahogy eddig: nyersen, karcosan, de mindig őszintén. A Jobbik feladhatja, én soha” – jelentette be közösségi oldalán Jakab Péter, akit az áprilisi választások után még hetven százalék feletti szavazataránnyal választották újra a párt elnökévé. Nagyjából pontosan egy hónappal később viszont már azt jelentette be, hogy lemond az elnöki tisztségről, mert az elnökség kivette a kezéből a Jobbik irányítását.

A jelenlegi pártvezető, Gyöngyösi Márton nyílt levelében korábban azt írta Jakab Péternek, hogy szívesen dolgozna együtt azzal a Jakab Péterrel, akit korábban megismert, mert „annak a Jakab Péternek van helye és lenne feladata is a Jobbikban”.

Ám a döntés a tiéd (legalábbis remélem, hogy ezt a döntést kivételesen most személyesen te hozod majd meg, nem pedig más helyetted…). Ha neked az a tanácsadó kell, aki mellett elvesztetted a családodat, elvesztetted az előválasztást, elvesztetted az országgyűlési választást, elvesztetted az elnökségedet, elvesztetted a frakcióvezetőségedet, elvesztetted minden tekintélyedet és elvesztetted a hiteledet, nem foglak visszatartani sem

– üzente a Jobbik elnöke, hozzátéve: „Ám akkor legalább tedd mindezt egyenesen. Ne pletykákból halljam, hogy augusztus 20-án pártot készülsz alapítani, miközben még a Jobbik tagja vagy.”

„Te szólítottál meg, nem a Jobbik”

Jakab Péter válaszlevelében úgy fogalmazott: „rögtön az elején szeretném leszögezni, nem fogok a Jobbik belügyeiről beszélni, nem az én stílusom. Csak rólad fogok beszélni, te szólítottál meg, nem a Jobbik közössége, amelynek a többsége ma is bajtársam.”

Jakab Péter a tegeződő levélben kijelentette: „te az elnökké választásod során békét hirdettél. Második találkozásunk alkalmával – az elsőről el kellett rohannod – magam is azt ajánlottam neked, dolgozzunk együtt. Ha te a nagyvárosok értelmiségi rétegét akarod megszólítani, tedd azt, én pedig igyekszek megszólítani mindenkit, aki ennek a rezsimnek a vesztese, éljen az városban vagy falun. Azt kértem, engedd, hogy szabadon végezhessem a képviselői munkám. E béke helyett arra kértél, mondjak le a frakcióvezetésről, és maradjak csendben. »Stratégiai csendben«, ahogy te fogalmaztál.” 

A Fidesznek biztos, hogy ez az elvárása felém, de hogy neked is? Azt mondtad, a politikám nem illik a Jobbik politikájába, és egyébként sem most kell harciasnak lenni, hisz béke van, a fű se nő, és egyébként se érdekel most senkit a politika. Lehet, hogy a tied nem, Marci, de ott is elmondtam neked: amikor az ország a legnagyobb megélhetési válságát éli, én nem maradhatok csendben

– fogalmazott Jakab Péter. Hozzátette, hogy utólag neki is eszébe jut az ellenzéki körökben terjedő szóbeszéd, hogy „Rogán megüzente az ellenzékbe beépült embereivel, hogy maradjunk csendben, meg ne próbáljuk kihasználni a válság miatti elégedetlenséget. Nem tudom, Marci, hogy te Rogán embere vagy-e, csak azt, hogy csendet kértél tőlem.”

„A béke érdekében nem szólaltam fel”

„Megjegyzem, a béke érdekében az utóbbi időben már nem szólaltam fel a parlamentben és a tüntetéseken sem. De neked ez sem elég. Ma a leveledben már szélsőbalos proletárőrjöngésnek nevezted azt, ahogy beszélek” – vélekedett az egykori pártelnök.

Marci! Az emberek az utcán, a boltban, a piacon, a pályaudvaron, a hétköznapi életben sokkal keményebben beszélnek a Fideszről, mint én. Nyilván ezt neked a messzi Európai Parlamentből nehéz elképzelni, de hidd el, én az emberek között vagyok nap mint nap. Tudom, mit mondanak, és meg is értem az elkeseredettségüket. Hangot is adok neki. Hogy neked ez a stílus nem tetszik, túlélem. Az viszont minden határon túlmegy, hogy a szavazóimat a nyílt leveledben ország-világ előtt hőbörgő hordának nevezed. Ezt a leghatározottabban visszautasítom

– emelte ki Jakab Péter. Leszögezte: „a szavazóim nem horda, hanem elkeseredett magyarok, melósok, kisnyugdíjasok, tanárok, ápolók és sokan mások, akik vesztesei ennek a rezsimnek. Őket nem sértegetni kell, ahogy azt a Fidesz szokta, hanem támogatni, segíteni minden eszközzel. Én az ő pártjukon állok. A nép pártján. Ez ma a Jobbikban úgy látszik, bűn” – vélekedett.

Választás elé állították, letiltották az e-mailjét

Szerinte Gyöngyösi Márton ma választás elé állította. „Ha maradok a nép pártján, ha továbbra is nyersen, őszintén, karcosan akarok kiállni a válság vesztesei, az Orbán-rezsim károsultjai mellett, akkor nincs helyem a Jobbikban. Nos, Marci, akkor nincs helyem a Jobbikban. Ha a nép és a Jobbik között kell választanom, nem kérdés, melyiket választom” – fogalmazott a politikus.

Kedves Marci, az utolsó kívánságodat ennek megfelelően teljesítem. Választok. Ezennel kilépek a Jobbikból, független képviselőként pedig maradok a nép pártján pont úgy, ahogy eddig: nyersen, karcosan, de mindig őszintén. A Jobbik feladhatja, én soha!

– zárta szavait Jakab Péter, hozzátéve: „Vesszen a kormány, győzzön a nép!”

Később Jakab Péter közölte: a bejelentés után a Jobbik vezetése már le is tiltotta az e-mail címét.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)