Már bontják a budai toronydarut a Lánchídnál, ütemterv szerint halad a felújítás

2022.08.11. 17:01
Ütemterv szerint halad a Lánchíd felújítása, augusztus 11-én a szakemberek elkezdték lebontani a budai toronydarut, és napokon belül az ideiglenes rakpartlezárást szükségessé tevő munkákat is befejezik.

A Lánchíd felújításának kezdetén a budai és a pesti oldalon is egy-egy toronydarut telepítettek, ezek emelték fel a hídra azokat az acélelemeket, amelyeket a különleges sínrendszeren mozgó bakdaruk vittek a beépítésük helyére – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

A budai toronydaru több mint egy évig segítette az átkelő felújítását. Az emelőszerkezet pesti oldali párja előreláthatólag még két hónapig marad szolgálatban.

A 12 tonna teherbírású szerkezetről óriási autódaru segítségével szakaszosan emelik le a toronydarut rögzítő, összesen több mint száztonnás súlyokat, majd lebontják a 45 méteres gémet és a mintegy harminc méter magas vázszerkezetet. 

Az ideiglenes rakpartlezárást szükségessé tevő munkák is napokon belül befejeződnek, már elbontották a Lánchídon közlekedő bakdarut és annak – külön a hídra tervezett – sínpályarendszerét, és hamarosan a híd alá függesztett és munkaszintre süllyesztett állványzat bontását is megkezdik. 

A közleményben megjegyzik, hogy a rakpartszakasz ideiglenes lezárására azért volt szükség, mert az állványon dolgozók és a munkaterület alatt közlekedők biztonságát nem lehetett volna a közúti forgalom fenntartása mellett biztosítani. A Halász utca és Döbrentei tér közötti szakaszt csak az augusztus 20-i nemzeti ünnep és a tűzijáték rendezvénytechnikájának leszerelése után, augusztus 22-én adják vissza a forgalomnak.

A Lánchíd felújítása az ütemterv szerint halad: rekordidő alatt készült el az új acél útpálya, a behelyezett pályatáblák a híd teljes hosszán egybefüggő részt alkotnak, és már elkezdődtek a szigetelési munkák is. A szakemberek folyamatosan helyezik be a hídon az új járda még hiányzó elemeit, és az utolsó simításokat végzik a pesti pilon kőfelületein, illetve dolgoznak a pilonok tetejét borító bádogozáson, valamint elkészült a pesti pillért megkerülő járdák vasbeton szerkezete – olvasható a közleményben.