Családonként évente csaknem 100 ezer forintnyi élelmiszer végzi a szemétben Magyarországon
Globálisan az emberi fogyasztásra megtermelt élelmiszer egyharmada, évente mintegy 1,3 milliárd tonna végzi hulladékként vagy megy kárba. Az ENSZ mezőgazdasági szervezete, a FAO adatai szerint a világ tehetős országaiban évente keletkező élelmiszer-hulladék mennyisége nem sokkal marad el Afrika térségének teljes éves élelmiszer-termelésétől, Európában pedig annyi élelmiszer vész kárba, amennyi elegendő lenne 200 millió ember számára – írja közleményében az LG Magyarország.
Az ügynökség szerint soha nem látott sebességgel drágulnak az élelmiszerek, a folyamat végét pedig még nem is látni, ezért minden korábbinál fontosabb, hogy az okos tervezés és a megfelelő tárolás segítségével minimálisra csökkentsük a hulladékká váló ételek mennyiségét.
Az élelmiszer-pazarlás mérséklését célzó Maradék nélkül program weboldalán számos praktikus tipp található:
- ne menjünk éhesen vásárolni,
- tervezzük meg a heti menüt,
- a maradék ételeket – az élelmiszer-biztonsági szabályok betartása mellett – új fogásokban hasznosítsuk újra,
- amit lehet, fagyasszunk le,
- és figyeljünk a helyes tárolásra és a hűtő megfelelő hőmérsékletére!
„A spórolásban valóban jelentős szerepet játszhat, ha jól, tudatosan használjuk a hűtőnket, netán a készülék is rendelkezik hasznos, az ételeinket hosszabban frissen tartó extra funkciókkal” – emelte ki Kékesi Martin, az LG háztartási elektronikai termékspecialistája.
Ha hűtővásárlás előtt állunk, érdemes energiatakarékos lineáris vagy Smart Inverter kompresszorral felszerelt készüléket választani, hiszen így kiküszöbölhető a hosszú időn át történő, hatékony élelmiszer-tárolás legnagyobb ellensége, a hőmérséklet-ingadozás.