Húszezer forintos iskolakezdési támogatást javasol a DK

2022.08.12. 13:36
Legalább 20 ezer forintos iskolakezdési támogatás bevezetését javasolta Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja.

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője online sajtótájékoztatóján elmondta: egy tavalyi számítás szerint a magyar családok számára gyermekenként 20-30, de akár 50 ezer forint pluszkiadást is jelenthet az iskolakezdés.

Kálmán Olga közölte: a Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy a támogatás minimuma 20 ezer forint legyen. A politikus meglátása szerint az egyedülálló szülők 30 ezer, míg a tartósan beteg vagy fogyatékkal élő gyermeket nevelők 40 ezer forintos hozzájárulást érdemelnének.

Nem szabad hagyni, hogy az orbáni infláció, a Fidesz megszorításai az iskolába készülő gyerekek életét nehezítsék meg

– fogalmazott a DK elnökségi tagja.

Ez a juttatás „lenne a minimum azok után, hogy a kormány megnehezítette az életünket az orbáni inflációval, a rezsiemeléssel és a megszorításokkal” – fűzte hozzá.

Kálmán Olga szerint „nem szabad tétlenül nézni, hogy a Fidesz az emberekkel fizetteti meg elhibázott gazdaságpolitikája árát”.

Az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke közölte: meg kell akadályozni azt, hogy egyes gyerekek azért kerüljenek hátrányos helyzetbe már az első becsengetés pillanatára, mert a szüleik nem tudják megvenni nekik a szükséges iskolaszereket.

Több család a nyaralásról is lemond az iskolakezdés magas költségei miatt

Egy friss felmérés szerint tíz magyar családból nyolc számára nagy terhet jelent az iskolakezdéssel kapcsolatos költségek előteremtése. A kutatás megállapította, hogy a családok közel fele 10-20 ezer forintot költ tanszerekre, egynegyede pedig akár 20-30 ezer forintot sem sajnál erre a célra.

Ebben a cikkünkben pedig arról olvashatnak, hogy sok iskoláskorú gyermeket nevelő család inkább lemond a nyaralásról, valamint az élelmiszerköltségeket is csökkenti a drága iskolakezdés miatt, míg a legnagyobb terhet az új ruha és cipő beszerzése jelenti tanévkezdéskor.