92 éves Soros György, „az egyik legtehetségesebb magyar a világon”

GettyImages-1195517876
2022.08.12. 07:16

Pénteken ünnepli 92. születésnapját a magyar származású amerikai közgazdász, Soros György. A Forbes kimutatása szerint 2021-ben, 8,6 milliárd dolláros vagyonával, Soros a világ 288. leggazdagabb embere volt, egyben a második leggazdagabb magyar.

A Financial Times (FT) pár éve úgy írt róla, mint az egyetlen ember, aki magánszemélyként saját külpolitikát épít, és a világ erős embereivel kell megküzdenie, akiknek célja személyének delegitimizálása.

Az FT szerint Soros a liberális demokrácia és a nyitott társadalom képviselője, ezek azok az értékek, amelyek a hidegháború idején győzedelmeskedtek. Mára azonban mindenhonnan támadják, elég Vlagyimir Putyinra vagy Donald Trumpra gondolni.

Több mint három évtizede filantrópként harcol a tekintélyelvűség, a rasszizmus és az intolerancia ellen, és mostanra egyre jobban kiváltja a nemzeti populisták haragját, akik egyre erősebbek, főleg Európában, fogalmazott a lap. 

Soros, az ellenség

Nagyjából 2013 óta harcol az üzletember és az általa támogatott civil szervezetek ellen a kormány és a Fidesz. „Ne féljenek nevén nevezni az ellenséget” – utalt az üzletemberre Orbán Viktor Dallasban, a világ legnagyobb konzervatív politikai rendezvényén, az amerikai CPAC-en (Conservative Political Action Conference) mondott beszédében még augusztus elején.

Orbán Viktor világossá tette, hogy a legújabb kori történelem során a leggonoszabb dolgok olyan emberekhez kötődnek, akik gyűlölték a kereszténységet. „George Soros, Magyarországon mi csak úgy hívjuk, Gyuri bácsi. A leggazdagabb és az egyik legtehetségesebb magyar a világon, de legyenek óvatosak a tehetséges magyarokkal” – így a kormányfő. 

Soros Györgyöt az ellenfelének nevezte, és elmondta: jól ismeri, ő nem hisz semmiben, amit a kormány tesz, és egy egész hadsereg áll a szolgálatában.

Azt gondolja, hogy a mindannyiunk számára kedves értékek vezettek a XX. századi borzalmakhoz, de Orbán Viktor szerint pont az ellenkezője az igaz, az értékeink mentenek meg a történelem hibáitól, a nácizmus és a kommunizmus borzalmai azért történhettek meg, mert a kontinentális Európa néhány állama feladta keresztény értékeit, a mai progresszívok ugyanezt tervezik, posztnyugati világot akarnak létrehozni.

Mint ismert, a rendszerváltás környékén sok kormánypárti politikusnak is segített Soros. Orbán Viktor, Szájer József, Kovács Zoltán és Németh Zsolt is az ő ösztöndíjával voltak Oxfordban, itthon Schmitt Mária és Kövér László tanult Soros-pénz segítségével, Deutsch Tamás pedig egy Soros-féle brit–magyar menedzseriskola hallgatója volt. 

(Borítókép: Simon Dawson/Bloomberg/Getty Images Hungary)