A vízügyi igazgatóságoknak van egy jó hírük

2022.08.12. 14:27
A vízügyi igazgatóságok továbbra is ki tudják elégíteni a szerződéses mezőgazdasági vízigényeket; a rendelkezésre álló vízkészletek figyelembevételével új engedélyt is kiadnak.

Az év első hét hónapjában a mezőgazdasági vízszolgáltatás keretében ténylegesen szolgáltatott vízmennyiség jóval meghaladta a korábbi években tapasztaltakat. 2020-ban augusztusig a kiszolgált vízmennyiség az összes igény 58 százalékát, 2021-ben 64 százalékát tette ki, a becsült igények figyelembevételével kalkulált mennyiség alapján idén ez az érték már 86 százalék – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel.

Jelezték: a nyár végéhez közeledve a kiadott vízmennyiségek az előző hónapokhoz képest már csökkenő tendenciát mutatnak, a gazdák továbbra is élnek a rendkívüli vízhasználat igénylésének lehetőségével. A vízügyi igazgatóságok a rendelkezésre álló vízkészletek figyelembevételével adnak ki új engedélyt, szem előtt tartva, hogy a szerződéses vízhasználók érdekei ne sérüljenek.

Az országban a tizenkét vízügyi igazgatóságból tizenegy területén van vízhiány elleni védekezési készültségi fokozat érvényben, hét vízhiánykezelő körzetben I. fokú, öt vízhiánykezelő körzetben II. fokú, és 25 vízhiánykezelő körzetben III. fokú vízhiány elleni védekezési készültséget rendeltek el.