Csapadékos estére lehet számítani, több helyen riasztás van érvényben

B  OB20190728007
2022.08.13. 16:36
Felhős, borult időre lehet számítani szombat délután és este, az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki zivatarok miatt több járásra is. Késő estére 17 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Szombat délután délen, délnyugaton erősen felhős vagy borult lesz az ég, míg máshol fátyol- és gomolyfelhők várhatók. Helyenként alakulhat ki zápor, zivatar, a már említett felhősebb tájakon gyenge eső lesz a jellemző. Az északi szél megélénkül, kevés helyen meg is erősödik. Késő estére általában 17 és 25 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. 

szombat este időjárás.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Estétől változó vastagságú fátyolfelhőzetre számíthatunk, az északi országrészben csökken a felhőzet mennyisége. A déli megyékben erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd hajnaltájt északnyugaton ismét megnövekedhet a felhőtakaró.

Az éjszaka első felében még lecsengő jelleggel lehet csapadék. Az északias szelet Sopron környékén és a Bakonyban élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között várható, de a hidegre érzékeny északi völgyekben ennél több fokkal hűvösebb lehet az idő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) riasztást adott ki több járásra is: szombaton délután, este néhol (jobb eséllyel északkeleten, Zemplén, Borsod térségében, az Észak-Dunántúlon, a Duna–Tisza közén) kialakulhat zivatar. Vasárnap délután, este az országban (valamivel jobb eséllyel északnyugaton, illetve az Alföldön) helyenként szintén kialakulhat zivatar.

riasztás szombat.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Szépen dolgozik a hidegörvény

A szervezet a Facebookon arról számolt be, hogy a Dunántúl délnyugati részein szombat hajnal óta esik az eső, és a Murához és Drávához közel eső tájakon délre már elég szép mennyiség hullott le. 

Délig a legnagyobb mennyiség Sellyén gyűlt össze, de érdekesség, hogy a Kis-Balaton–Kaposvár–Pécs–Villány vonalban a mért csapadékösszeg már mindössze csak 1-2 milliméter körüli.

(Borítókép: Oláh Tibor / MTI)