Soros György egyre több pénzt fektet a nagy tech-cégekbe

K EPA20170427066
2022.08.13. 11:03
Soros György befektetési cége növelte részesedését többek között az Amazon.com, a Salesforce és az Alphabet nagy technológiai vállalatokban.

A Soros Alapítvány növelte részvényeinek számát három nagy technológiai cégnél, miközben több mint 200 millió dollárt tett hozzá az American Campus Communities részvényeihez.

A New York-i székhelyű cég emellett 20 millió dolláros új pozíciót szerzett a Teslában, Elon Musk vállalatában. Soros György ezen kívül 168 millió dollár értékben részesedett az Alleghany vállalat részvényeiből és 201,5 millió dollár értékben az American Campus részvényeiből, amelynek megvásárlásáról áprilisban állapodott meg.

Egyre bővül a 28 milliárd dolláros cég

A milliárdos befektetési cége 2022 elején több mint 28 milliárd dollárt (10695 milliárd forint) kezelt, beleértve az állami és magántőkét is. A 92 éves Soros György a vagyonát a Bloomberg szerint arra fordította, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványain keresztül az igazságosságot, a demokráciát, az emberi jogokat és a progresszív politikát támogató csoportokat támogasson. A lap hozzáteszi, hogy Soros György és cége vagyonának nagy része ma már nem a Soros család, hanem az alapítványok tulajdonában van. Személyes vagyonát 8,5 milliárd dollárra becsülik.

A 100 millió dollárnál több amerikai részvényt felügyelő pénzkezelőknek minden negyedév vége után 45 napon belül be kell nyújtaniuk egy űrlapot, amin felsorolják az amerikai tőzsdéken forgalmazott részvényekben való részesedéseiket. Ez egyike azon kevés felületeknek, ahol nyomon követhető, mennyit és mibe fektetnek a világ leggazdagabb emberei.

(Borítókép: Soros György 2017. április 27-én. Fotó: TI/EPA pool/Olivier Hoslet)  • Tippek
  • Babaváró hitel