Kiadták a figyelmeztetést, kánikulára és jégesőre is számítani lehet

D  VG20220805008
2022.08.15. 06:13
Hétfőn sok napsütés várható, a maximumok 30 és 35 fok között alakulnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar és hőség miatt is kiadta a figyelmeztetést. A héten fokozatos melegedésre kell számítani, amely egészen péntekig zavartalan lesz.

Hétfőn fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütésre számíthatunk. Főleg az ország északkeleti, keleti harmadán, illetve a nyugati megyékben lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. Időnként megélénkül a déli, délnyugati szél. Zivatar környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között valószínű.

időjárás
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar és hőség miatt is kiadta a figyelmeztetést. Hétfő délután legnagyobb eséllyel az ország északkeleti, keleti harmadán, illetve északnyugaton nyílik esély helyenként zivatar kialakulására. A zivatarokat átmeneti intenzív csapadék, kisebb méretű jég és szél is kísérheti.

zivatar hétfő.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A legnagyobb hőség Csongrád-Csanád megyére és Békés megyére vár.

hőség hétfő.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Pénteken érkezik a hidegfront

A meteorológiai szolgálat a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy ezen a héten fokozatos melegedésre kell számítani, amely egészen péntekig zavartalan lesz. Pénteken egy markáns hidegfront körvonalazódik az előrejelzésekben. A front északnyugatról érkezik, aminek a hatására elsőként a Dunántúlon, legkésőbb a keleti országrészben szűnik meg a hőség.

Csapadék tekintetében a front érkezéséig kevés helyen kell számítani helyi záporok, zivatarok kialakulására. A front átvonulásakor megnő a csapadékhajlam, de továbbra is záporos, zivataros jellegű csapadék lesz a meghatározó. 

A hétvégén a ciklon, amelyhez a hidegfront tartozik, kelet felé mozdul, és a hátoldali áramlási rendszerébe kerül az ország, aminek hatására a jelenlegi forgatókönyvek szerint augusztus 20-án szeles idő várható, és a front mögött kialakulhatnak záporok, zivatarok a gyorsan vonuló gomolyfelhőkből.

(Borítókép: Fürdőzők a Balatonban a keszthelyi városi strandon 2022. augusztus 5-én. Fotó: Varga György/MTI)